El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha anunciat aquest diumenge que ha fet fora del seu càrrec ministerial al president del seu partit, Nadhim Zahawi, enmig d'un escàndol per irregularitats fiscals durant la seva etapa com a ministre de Finances. Una vegada conclosa una recerca interna que el primer ministre va encarregar per tractar d'esclarir els fets, Sunak ha fet saber a través d'un comunicat que "ha quedat clar que hi ha hagut un incompliment greu del Codi Ministerial" per part de Zahawi. Per aquest motiu, ha anunciat la seva decisió "de destituir del seu càrrec en el Govern de Sa Majestat a Nadhim Zahawi", en referència a la posició de "ministre sense cartera" que Zahawi ocupava fins ara en qualitat de president del partit Conservador.

Zahawi es va veure obligat a pagar una multa per a solucionar una disputa per impagament d'impostos relatiu a l'empresa d'enquestes demoscòpiques YouGov, que ell mateix va fundar l'any 2000 abans de fer el salt a la Cambra dels Comuns. Segons la BBC, els problemes tributaris de l'exministre van quedar resolts entre juliol i setembre de 2022 i el pagament de 4,8 milions de lliures (5,47 milions d'euros), si bé eren moltes les veus que demanaven la seva renúncia donada la gravetat del cas. El líder dels conservadors ha al·legat durant el cap de setmana que va ser un "descuit, en cap cas deliberat", però el líder del Partit Laborista, Keir Starmer, i la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, van afirmar que consideraven "insostenible" que pogués conservar el càrrec. Zahawi afirmava aquest cap de setmana que "conservava la confiança" del primer ministre, tot i que aquest diumenge sembla que aquesta confiança s'ha trencat de forma definitiva i irreversible.

"Quan vaig arribar a primer ministre l'any passat, vaig prometre que el meu Govern tindria integritat, professionalisme i responsabilitat en tots els nivells", assenyala en la carta Sunak, en la qual explica que va demanar a Laurie Magnus,  un assessor independent sobre conducta ètica dels ministres, que investigués l'assumpte per esclarir els detalls. "Després de la finalització la recerca per part de l'assessor independent, és clar que hi ha hagut una violació greu del codi ministerial. Com a resultat, he informat de la meva decisió de destituir-lo del seu càrrec en el Govern de Sa Majestat", afegeix Sunak. En la missiva, li subratlla a Zahawi que ha de sentir-se "orgullós" dels seus assoliments en el govern durant els últims cinc anys, ja que havia estat responsable del pla de vacunació contra la covid i també va ser ministre d'Economia. "En particular, la seva reeixida supervisió del programa d'adquisició i desplegament de vacunes contra la covid que va assegurar que el Regne Unit estigués a l'avantguarda de la resposta mundial davant la pandèmia del coronavirus", subratlla la carta.

Segons va revelar fa uns dies el diari "The Guardian", Zahawi havia arribat a acordar amb Hisenda saldar un deute pendent amb un recàrrec del 30%, per la qual cosa va abonar un total de 4,8 milions de lliures (5,47 milions d'euros). Segons el líder dels conservadors, que va ser ministre d'Economia l'any passat, el recàrrec estava relacionat amb la signatura de la firma demoscòpica YouGov, que va fundar l'any 2000. Després de l'esclat de la polèmica, el Partit Laborista, el primer de l'oposició britànica, havia demanat la dimissió de Zahawi. L'assessor que va investigar l'assumpte, segons es va informar avui, va revelar a Sunak que va observar que unes certes "omissions" per part de Zahawi quan va accedir al Govern del regne Unit després de la sortida de Lizz truss. Segons l'assessor, Zahawi no va revelar informació rellevant sobre la multa amb la Hisenda quan va ser nomenat president del Partit Conservador i ministre sense cartera l'any passat.