El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha donat llum verda al fet que el Regne Unit pugui tenir la capacitat de revocar el Brexit de forma unilateral.

L'òrgan judicial ha dit que això podria fer-se sense canviar els termes de l'afiliació de Londres en el bloc.

La decisió arriba un dia abans que el Parlament britànic voti l'acord de la sortida de la UE. Un acord al que van arribar a finals de novembre el govern de Theresa May i els 27 Estats membres.

Què implica?

El trencament entre el Regne Unit i la UE podria ser doncs reversible si així ho volen els britànics. 

Així, el tribunal avala el dictamen que es va publicar ara fa una setmana per l'advocat general del Tribunal, que determinava que el Regne Unit podia revocar l'article 50 del Tractat, el que regula la sortida d'un Estat membre i fixa un termini de dos anys per negociar-ne la sortida. Aquest termini finalitzarà, si res no canvia, el pròxim 29 de març del 2019.

Per què passa ara?

La setmana passada, es va registrar una demanda de diversos diputats del parlament escocès, el lletrat opinava que els 27 no podien forçar la sortida dels britànics si Londres decideix fer marxa enrere de manera unilateral. En concret, argumentaven que l'article 50 dels tractats europeus, que preveu el mecanisme per abandonar la UE, pot ser "revocat unilateralment" per l'estat que ha exigit la seva activació.