El primer ministre britànic, Rishi Sunak, es troba en un moment polític molt complicat: el seu govern perd suports i l'estratègia de presentar polítiques cada cop més de dretes no els fa remuntar. Tot plegat, ha dut el govern britànic a apostar per mesures impactants. N'hi ha una en concret que ha captat l'atenció: la prohibició del tabac a les generacions més joves. Proposarà una llei per elevar cada any l'edat en què es prohibeix fumar, amb l'objectiu que els adolescents que avui tenen 14 anys mai no arribin a poder comprar cigarrets de manera legal.

Així doncs, de forma progressiva les noves generacions de britànics no tindran accés legal al tabac, que a la pràctica erradica el tabaquisme. Passaria a ser la política més dura contra el tabac d'Europa i seguiria les passes de Nova Zelanda, que ha destacat per les seves mesures antitabac. Des de l'executiu tory es calcula que aquesta mesura estalviarà més de  20.000 milions d'euros al servei de salut, i estima que les morts per càncer es podrien reduir a una quarta part. 

La via neozelandesa 

L'any 2022, el parlament neozelandès va aprovar una de les lleis més estrictes amb el tabac del món. La llei prohibeix de manera progressiva la venda de tabac a partir de 2027, el que convertirà al país en el segon a il·legalitzar aquest producte després de Bhutan. La norma estableix que els nascuts a partir de l'1 de gener de 2009, que fan 18 anys el 2027, no podran comprar mai tabac legalment a Nova Zelanda. La nova llei obliga al tancament del 90 % de les 6.000 botigues que actualment poden vendre tabac al país. 

En els últims 10 anys, Nova Zelanda ha incrementat els impostos al tabac fins i a un 165 % i un paquet de cigarrets costa almenys uns 30 dòlars neozelandesos (uns 19 dòlars o 18 euros). En el moment de la seva aprovació no es van incloure els cigarrets electrònics, la qual cosa el Regne Unit sí que està contemplant.

A Nova Zelanda, només el 8 % dels adults fuma diàriament, segons les enquestes, comparat amb el 9,4 % del 2021 i el 16 % fa deu anys. Segons dades de l'OCDE de 2019, el 28 % dels adults fuma habitualment a Turquia, comparat amb el 24,5 % a Xile, el 21,5 % a la Xina, el 19,8 % a Espanya, el 13 % a Finlàndia, el 10,9 % als Estats Units, el 9 % a Noruega i el 4,2 % a Costa Rica, entre altres.

Més mesures per la infància al Regne Unit 

El Regne Unit ha pres una mesura dràstica als centres escolars per tractar de millorar la concentració dels alumnes i fer front als casos d'assetjament escolar. Els telèfons mòbils quedaran prohibits durant l'horari escolar dins els centres. La mesura s'ha justificat argumentant que els telèfons mòbils causen distraccions en els alumnes i també són un element important en els casos d'assetjament que es produeixen dins els centres escolars.