Els porto-riquenys estan més a prop de poder decidir el futur polític del seu país. Actualment, Puerto Rico és considerat com un Estat Lliure Associat, amb Constitució pròpia i amb cert grau d'autonomia, però amb gran dependència dels Estats Units d'Amèrica. Aquesta situació podria canviar el pròxim 5 de novembre de 2023, data fixada pel projecte de llei sobre l'estatus de Puerto Rico que autoritza la celebració d'aquestes votacions. Aquest projecte de llei acaba de ser aprovat per la Cambra Baixa dels EUA.
El projecte de llei ha estat aprovat per la Cambra Baixa amb 233 vots a favor i 191 en contra, i després haurà de seguir el seu tràmit parlamentari al Senat abans de ser ratificada pel president, Joe Biden. L'Administració Biden ja s'ha mostrat favorable al referèndum, de manera que és difícil que el novembre del 2023 no es trobin davant d'una urna. Tot i això, cal recordar que aquesta és la tercera vegada que aquesta proposta de llei és aprovada per la Cambra. En els dos casos anteriors el Senat no la va aprovar i el seu camí va acabar allà.
En cas de celebrar-se, el referèndum serà vinculant i decidirà el futur polític de l'illa. L'encara projecte de llei reconeix que l'estatus territorial de Puerto Rico limita el ple desenvolupament polític, econòmic i social de l'illa i que el govern federal té la responsabilitat de facilitar l'elecció i la transició a un estatus polític no territorial. La llei precisa les opcions que es podran votar: ser un estat de ple dret dels EUA, la independència o la lliure associació. A més, el text estableix un procés i dates perquè el Departament de Justícia revisi els materials informatius per als votants i el disseny de les paperetes, segons recull Efe.
Pedro Pierluisi: "Avui és un dia històric"
El governador porto-riqueny, Pedro Pierluisi, ha celebrat l'aprovació del projecte de llei: "Avui és un gran dia per a Puerto Rico". A més ha afirmat: "Ara la propera batalla serà al Senat i jo sé que la donarem i que definitivament també en podem sortir exitosos. No volem aquest estatus colonial que ens avergonyeix, que ens limita, que ens divideix".
El governador no es decanta perquè l'illa es converteixi en un Estat independent, sinó que passi a ser un més dels estats federats dels Estats Units. "Volem tenir un estatus en què tinguem plena democràcia i ho podem aconseguir sent ciutadans americans", ha argumentat i ha afegit: "som ciutadans americans des de fa més de 100 anys. El que ens falta és la igualtat dins aquesta gran nació. El que ens falta és democràcia, votar pel president, tenir representació amb vot al Congrés i tenir el mateix tracte que tenen els nostres conciutadans als estats de la nació americana".
Imatge principal: Un grup de joves celebren el Dia Nacional de Puerto Rico a Nova York, foto: G. Ronald López / Europa Press