La ministra principal escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dimarts que posarà en suspens els seus plans per promoure un segon referèndum sobre la independència fins que s'hagin aclarit els termes del Brèxit.

Després de perdre un terç dels escons en les eleccions generals del 8 de juny, Sturgeon va assegurar en el Parlament d'Edimburg que continua compromesa amb la convocatòria d'una nova consulta, si bé renuncia a iniciar tràmits legislatius en aquesta direcció de manera "immediata".

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) va assenyalar que centrarà els seus esforços en els propers mesos en tractar d'influir en les negociacions sobre la sortida britànica de la Unió Europea (UE) per assegurar-se "el millor resultat possible per a Escòcia".

El març passat, Sturgeon va defensar celebrar un referèndum entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019, si bé ara ha decidit "reiniciar" aquests plans.

En els últims comicis britànics, el SNP va perdre 21 dels 56 escons que mantenia en la Cambra dels Comuns, mentre que el Partit Conservador va passar d'un diputat a tretze per Escòcia, el seu millor resultat a la regió des de 1983, amb una campanya que s'oposava a un nou plebiscit.

Amb tot, Sturgeon va recalcar que la seva formació va ser la més votada en els comicis, per la qual cosa compta amb el "mandat explícit" dels electors per continuar defensant un referèndum d'independència. A més, es pot destacar que els 56 escons obtinguts per Sturgeon el 2015 van ser un resultat històric, ja que fins aleshores només tenia 6 representants, i que les eleccions van estar molt polaritzades entre conservadors i laboristes.

El setembre del 2014, el 55,3 % dels votants escocesos es va oposar a les urnes a una escissió de la resta del Regne Unit, si bé l'SNP ha argumentat que la decisió d'abandonar la Unió Europea ha canviat les condicions materials en les quals es va donar aquell resultat.

Tot i això, Sturgeon va dir aquest dimarts que molts escocesos volen "una pausa en la pressió constant de prendre grans decisions polítiques", mentre va admetre que alguns necessiten obtenir una claredat "més ampla sobre el futur d'Escòcia i el Regne Unit davant del Brèxit, abans de dir si volen votar de nou sobre la independència".

Per aquest motiu, la dirigent nacionalista ha posat en pausa els seus plans per a un altre referèndum i es disposa a "redoblar els esforços" per "influir en les negociacions britàniques (amb Brussel·les) a fi de protegir els interessos d'Escòcia". Amb tot, ha subratllat que la seva posició i la del seu Govern autònom és que, "al final del procés del Brèxit, els escocesos han de tenir la possibilitat d'elegir una direcció diferent per al país".