Un 39% dels ciutadans del País de Gal·les votarien a favor de la independència. Aquests són els resultats més alts de la història, tal com ho indica l'enquesta de la cadena britànica ITV.

Segons les enquestes, gairebé dues de cada cinc persones votarien 'sí' a trencar amb el Regne Unit si el referèndum se celebrés demà. La infomació es farà pública en un programa de televisió especial sobre l'estat de la Unió aquesta nit, pero les dades han estat avançades per el diari Nation Cymru.

Per què ha augmentat l'independentisme a Gal·les?

Davant aquest augment de suport, el líder del partit nacionalista PlaidCymru, Adam Price, ha dit a Nation Cymru: "això confirma la creixent opinió que la Unió està fallant a totes les parts del Regne Unit més enllà de la bombolla de Westminster." De fet, no és poc comú que els països que formen la Unió se sentin ignorats pel govern de Londres. L'enquesta també ha demostrat que un 53% de persones a favor de la independència "sent que Gal·les té actituds socials diferents del Regne Unit". En definitiva, és un problema identitari.

Més enllà de la seva cultura i idioma únics en la regió, Gal·les és un cas especial, ja que la configuració constitucional actual del Regne Unit atorga cert poder al parlament gal·lès, però no tant com al d'Escòcia o Irlanda del Nord. Sota l'acord actual, el parlament gal·lès no té poders per crear les seves pròpies lleis, i per tant depenen en gran part del govern central.

En els últims anys, aquesta falta d'autonomia ha preocupat als ciutadans, en especial els joves, molts dels quals "han arribat a la conclusió que el poble de Gal·les està en millors condicions per a gestionar els seus propis assumptes com qualsevol altre país", tal com reconeix, Siôn Jobbins, el fundador del moviment independentista YesCymru. A més, la celebració del referèndum d'independència escocès, els resultats del Brexit i la crisi derivada de la pandèmia agreugen la situació dels gal·lesos, encoratjant l'independentisme de forma constant. Segons la BBC, encara que Gal·les va votar en majoria a favor del Brexit, un 44% voldrien tornar a unir-s'hi.

Eleccions al maig 

Amb les eleccions al parlament gal·lès el pròxim 6 de maig, aquestes xifres preocupen als conservadors i unionistes. De moment, les enquestes assenyalen que els laboristes se solidificarien en el primer lloc, mentre que els independentistes de PlaidCymru conseguirien la segona força, superant al partit conservador. Aquestes seran les primeres eleccions del país on els joves de 16 i 17 anys podran votar, obrint la porta a encara més suport per la independència.

 

Foto principal: independentistes gal·lesos en un míting de PlaidCymru / PlaidCymru