L'alta representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior, Federica Mogherini, ha demanat "moderació i respecte a les institucions democràtiques" a Turquia, a través de Twitter. Mogherini afirma en aquest breu missatge estar "en contacte constant amb la delegació de la UE a Ankara i Brussel·les" des de Mongòlia, on participa en la cimera del fòrum UE-Àsia a Ulan Bator.

El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, ha dit que "s'ha de respectar l'ordre democràtic a Turquia. Ha de fer-se tot el possible per protegir les vides humanes".

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat que "tots els partits de Turquia han de donar suport al Govern democràticament elegit", després del cop d'Estat que està en curs al país euroasiàtic.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha afirmat que està assabentat de la situació a Turquia, on espera que hi hagi "pau i estabilitat". Kerry ha parlat des de Moscou a mitjans nord-americans que segueixen la seva gira europea.

Rússia va cridar a evitar un vessament de sang a Turquia i a solucionar els problemes al marc constitucional. "Per descomptat, nosaltres partim que és necessari evitar qualsevol enfrontament sagnant i solucionar tots els problemes que sorgeixen a cada país exclusivament al marc constitucional", va dir Serguéi Lavrov, ministre d'Exteriors rus, en roda de premsa conjunta amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry.

Rússia va normalitzar recentment les relacions amb Turquia després que aquest país demanés perdó per la demolició a finals de l'any passat d'un caça rus a la frontera amb Síria, incident en el qual van morir dos soldats russos.

Turquia és un dels principals socis dels Estats Units, encara que en els últims mesos han sorgit algunes discrepàncies entre ambdós països a causa del suport de Washington a les milícies kurdes sirianes que combaten els gihadistes al país àrab.

L'OTAN no preveu de moment celebrar cap reunió del Consell de l'Atlàntic Nord (NAC) per abordar la situació a Turquia, un dels 28 països membres de l'aliança Atlàntica, van indicar a Efe fonts de l'organització. El Consell de l'Atlàntic Nord és la màxima autoritat de presa de decisions de l'OTAN, que segueix de prop l'actualitat a Turquia.

Turquia és un membre clau de l'Aliança, a la qual havia demanat reforços recentment per combatre el terrorisme. Per aquesta finalitat l'OTAN va acordar al desembre passat un paquet de mesures de seguretat especialment dissenyat per a Turquia, que inclou avions Awacs de vigilància, patrulles àrees i marítimes i més presència naval a la Mediterrània.

A més, Espanya manté desplegada una bateria de míssils antiaeris Patriot en la base aèria d'Incirlik, a Adana, a uns 120 quilòmetres de la frontera amb Síria.

El juliol de l'any passat el Consell de l'Atlàntic Nord es va reunir després d'invocar Turquia l'article 4 del Tractat de Washington, arran d'una onada d'atacs terroristes al seu territori. Aquest article afirma que els aliats mantindran consultes quan algun d'ells consideri "que la integritat territorial, independència política o seguretat d'alguna de les parts estan amenaçades".

El secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha fet una crida a la calma a Turquia. Segons el seu portaveu, Farhan Haq, el secretari general segueix de prop els esdeveniments.

El ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Javad Zarif, ha expressat la seva "profunda" preocupació davant la situació que viu Turquia. "Profundament preocupat per la crisi a Turquia. L'estabilitat, la democràcia i la seguretat del poble turc són primordials", ha assegurat Zarif, a través del seu compte oficial de la xarxa social Twitter. "La unitat i la prudència són fonamentals", ha afegit.