La sentència de Tribunal suprem del Regne Unit, dictada el dimecres 16 d’abril, ha tingut un impacte immediat i profund en la legislació, la política i el debat social britànic respecte als drets de les dones i les persones trans, i s’ha rebut amb preocupació per organitzacions de defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i la igualtat i la justícia social. El Suprem ha definit legalment el terme “dona” en funció del sexe biològic, i estableix que, tal com està establert en la Llei d’Igualtat britànica del 2010, el terme es refereix únicament a les persones nascudes amb sexe biològic femení. La decisió afecta principalment les dones trans en el Regne Unit, però el seu impacte i debat s’estén a altres països. Aquesta decisió implica que les dones transgènere, inclús si posseeixen el Certificat de Reconeixement de Gènere (CRG), no siguin considerades dones a efectes de la protecció legal basada en el sexe segons la mencionada llei. “La decisió unànime d'aquest tribunal és que els termes ‘dona’ i ‘sexe’ a la Llei d'Igualtat del 2010 es refereixen a una dona biològica i a un sexe biològic”, va anunciar el jutge Patrick Hodge, encarregat de la lectura de la sentència.
Exclusió d’espais i drets
Les conseqüències directes d’aquesta sentència impliquen l'exclusió d’espais i drets reservats a dones biològiques. Les dones trans, inclús si posseeixen el certificat de reconeixement CRG, queden excloses legalment d’espais i quotes reservades per a dones, com centres d’acollida, refugis per a víctimes de violència, vestidors d’instal·lacions esportives, presons, hospitals que operen sota la categoria de “sexe biològic”, competicions esportives femenines i consells d’administració públics amb quotes de gènere. Una altra conseqüència és la limitació en polítiques d’igualtat. Les dones trans no podran accedir a drets i beneficis dissenyats exclusivament per a dones biològiques, com certes proteccions laborals, igualtat salarial o polítiques de maternitat.
Tot i que la definició legal de “dona” es restringeix al sexe biològic, les dones trans continuen protegides contra la discriminació i l’assetjament per reassignació de gènere sota altres categories legals, però no sota la protecció específica per “sexe” de la Llei d’Igualtat. Les dones trans mantenen proteccions generals contra acomiadaments o tracte desigual per la seva transició de gènere. Així ho va recalcar el jutge Patrick Hodge, que va destacar que la Llei d’Igualtat de 2010 inclou proteccions per evitar aquests casos de discriminació i assetjament contra les persones trans i que la decisió “no suposa un triomf d’un o més grups a expenses de l’altre”.
El procés iniciat per FWS
La decisió del Tribunal Suprem és la culminació d'un procés iniciat per For Women Scotland (FWS), una organització feminista escocesa que va recórrer la polèmica la Llei de Representació de Gènere en Organismes Públics del 2018 aprovada pel Parlament d'Escòcia que incloïa les dones trans a les quotes de paritat entre homes i dones per als consells d'administració de les empreses públiques. Aquesta llei buscava garantir una representació del 50% de les dones en consells d'administració d'organismes públics escocesos, incloent-hi dones transgèneres, fins i tot sense Certificat de Reconeixement de Gènere (CRG).
It’s the end for trans ideology.
— Denise Findlay 💚🤍💜 (@gracebrod1e) April 16, 2025
The ridiculous idea that men can be women. That sex isn’t real and sex does not matter.
It’s OVER
Organisations now need to ensure they comply with Equality Law
Thank you For Women Scotland 💜🤍💚
Sanity Returnspic.twitter.com/9xVpmGkpfW
El “triomf” de J. K. Rowling
La sentència va ser celebrada per For Women Scotland, que va posar en marxa un procés de recaptació de fons per portar el Govern escocès als tribunals i va recaptar prop de 230.000 lliures esterlines (uns 270.000 euros), uns diners que procedeixen en gran part de les donacions de l'escriptora J. K. Rowling, autora de la saga de Harry Potter. “Van ser necessàries tres extraordinàries i tenaces dones escoceses, amb un exèrcit a l'esquena, per aconseguir que el Tribunal Suprem veiés aquest cas. Amb la seva victòria, han protegit els drets de dones i nenes de tot el Regne Unit”, ha assegurat l'escriptora sobre una decisió que afectarà Escòcia, Anglaterra i Gal·les.
JK Rowling celebrates after UK Supreme Court rules that trans women are not legally women https://t.co/FEzQizubj2 pic.twitter.com/eIkjX6tU1I
— New York Post (@nypost) April 16, 2025
🔴 Transgender women are not legally women, Britain’s highest court has declared in a landmark ruling hailed as a victory by JK Rowling
— The Telegraph (@Telegraph) April 16, 2025
Follow the latest ⬇️https://t.co/eRSbvcHtxS pic.twitter.com/kedUmIpjFL
Per l’altre costat, el de les entitats que defensen els drets de les persones trans, hi ha preocupació per la sentència, però han demanat temps i calma per analitzar les seves conseqüències. “El resultat de la sentència és clarament decebedor. És una resolució llarga i complexa i ens farem temps per analitzar totes les seves implicacions”, va assegurar el director d'Amnistia Internacional al Regne Unit, Sacha Deshmukh. En la comunitat trans la decepció ha estat unànime. Col·lectius com TransActual UK. “Estem devastades i en llàgrimes”, va declarar a la BBC l'activista Jane Fae, directora d’aquesta organització, que ha qualificat la sentència de “cop simbòlic” que reforça la seva percepció d’exclusió social, alhora que ha estès el temor que la sentència normalitzi polítiques excloents en altres àmbits, com l’educació a l’atenció mèdica específica. El que busquen, segons Fae, “és excloure les persones trans i no binàries completament de la societat britànica”.
L’Observatori, en contra
A Catalunya, la sentència també ha estat valorada amb preocupació per l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia, que creu que la decisió del Tribunal Suprem del Regne Unit “afavoreix discursos transexcloents”. L'Observatori lamenta una sentència que “torna als postulats més biologicistes, essencialistes, deterministes i genitalistes en relació amb la identitat de gènere”, segons recull l’ACN. En una publicació a la xarxa X, l’Observatori es declara “totalment en contra” de la definició de dona que ha fet el Suprem del Regne Unit. Des dels activismes LGTBI+ i gran part dels moviments feministes defensen una postura inclusiva i de garantia de drets cap a les dones trans. A més, cal recordar que la transfòbia que pateix el col·lectiu trans i, específicament, les dones trans és estructural. Aquesta entitat fa pública una posició “clara i ferma” i afirma que “cal seguir advocant per l'autodeterminació de gènere. En cap cas per a esborrar cap dret ni per establir cap mena de jerarquia en relació amb la identitat de gènere, sinó per entendre i viure amb llibertat la diversitat afectiva, sexual i de gènere en tots els àmbits de la vida”.
🔴 La sentència del Tribunal Suprem del Regne Unit recull i advoca per una definició de dona de la qual estem totalment en contra.
— Observatori contra l'LGTBI-fòbia (@Observatori_cat) April 16, 2025
🏳️⚧️Des dels activismes LGTBI+ i gran part dels moviments feministes defensen una postura inclusiva i de garantia de drets cap a les dones trans. A… pic.twitter.com/RiEFztmE02