Des que el Front Polisàrio va declarar l'estat de guerra al Marroc, el regne alauita s'ha vist cada vegada més desbordat a nivell diplomàtic. Primer Espanya i ara Alemanya són els països contra els que el país magrebí s'ha queixat pel seu posicionament respecte l'ocupació del Sàhara Occidental.

L'últim episodi s'ha produït aquest dijous, quan el govern marroquí ha cridat a consultes la seva pròpia ambaixadora a Berlín, Zohour Alaoui, en protesta perquè Alemanya "ha multiplicat els actes hostils i les accions atemptatòries contra els interessos superiors" del Marroc, segons ha indicat en un comunicat el ministeri d'Exteriors. 

Concretament, el Marroc critica l'"actitud negativa" d'Alemanya "sobre la qüestió del Sàhara", que es tradueix en un "activisme antagònic" al reconeixement el passat mes de desembre per part del president dels EUA, Donald Trump, de la sobirania marroquina sobre el Sàhara.

ministro marroquí de Exteriores, Nasar Burita - efe

El ministre marroquí d'Exteriors, Nasar Burita / Foto: Efe

Els marroquins es refereixen a un comunicat del Ministeri d'Exteriors alemany posterior al reconeixement de Trump en el qual es mostrava partidari d'una solució "justa, duradora i mútuament acceptable sota la mediació de les Nacions Unides". Cal recordar que l'ONU segueix afirmant que el conflicte s'ha de resoldre a través d'un referèndum d'autodeterminació.

Líbia i 'terroristes'

El Marroc també acusa Alemanya d'"actuar amb complicitat davant d'un exconvicte per actes terroristes", en referència a Mohamed Hajib, un presumpte salafista amb vincles amb Al-Qaeda que va passar vuit anys empresonat al Marroc. Amnistia Internacional va denunciar que havia patit tortures i amenaces de violació mentre va estar empresonat. El 2017, quan va ser alliberat, va tornar a Alemanya, país on va ser detingut per primer cop.

Per últim, Rabat ha criticat el país que lidera Angela Merkel per "mostrar un interès constant a lluitar contra el paper regional del Marroc a la qüestió líbia,", i ha citat concretament l'exclusió del Marroc de la Conferència sobre Líbia, celebrada a Berlín el gener de 2020.

Deteriorament de les relacions

Aquesta crida a consultes suposa un pas més en el deteriorament de les relacions entre Rabat i Berlín després que el govern marroquí comuniqués a l'ambaixada d'Alemanya al Marroc que suspenia tots els contactes amb qualsevol organisme alemany al país magrebí per "malentesos profunds".

Pel que sembla, Rabat ha esperat dos mesos per observar l'actitud de Berlín davant d'aquest primer moviment abans de decidir fer un pas més greu, avantsala de la retirada d'ambaixadors.

Brahim gali Frente Polisario Europa Press

El líder del Front Polisàrio, Braham Gali, va despertar la ira del Marroc contra Espanya / Foto: Europa Press

De fet, el govern alemany ha reaccionat mostrant-se "molt sorprès" per aquesta crida a consultes de l'ambaixadora del Marroc a Berlín i ha demanat "explicacions" pels retrets que ha dit que no entén.

Tot això passa pocs dies després que el regne aluaita cridés a consultes l'ambaixador espanyol a Rabat després que el govern del PSOE i Unidas Podemos permetés l'hospitalització del líder del Front Polisàrio, Braham Gali, a Logroño.