Una de les (moltes) imatges de la guerra és de la fins a 4 milions de refugiats fugint del terror d'Ucraïna cap a països veïns, especialment Polònia, per després viatjar a altres parts d'Europa. La gran majoria d'aquestes persones que han hagut d'anar-se'n d'Ucraïna són dones i nens, però alguns no se'n van sols: els acompanyen les seves mascotes, a les que no han volgut deixar enrere. Majoritàriament, es tracten de gossos i gats, encara que també hi ha algun hàmster o conill, que han acompanyat als seus amos a l'hora de travessar la frontera. Des de mitjans de març, la Comissió Europea va instar als estats membre a relaxar les mesures habituals per facilitar que els desplaçats poguessin portar amb si als seus animals de companyia i per això els refugiats poden moure's amb les seves mascotes sense haver de sol·licitar un permís individual. En altres circumstàncies, en no ser en aquest moment un estat membre, els viatgers d'Ucraïna haurien de fer la sol·licitud.

Ràbia endèmica a Ucraïna

Per tot això, molts dels refugiats que han arribat a Espanya, en total més de 100.000, ho han fet acompanyats de les seves mascotes. Davant d'aquesta situació, la Federació Estatal de Sindicats Veterinaris ha demanat a les autonomies que assumeixin la seva responsabilitat en l'atenció i control sanitari dels animals que arriben a territori espanyol. "No és permissible un desequilibri de responsabilitat cap al sector privat veterinari que posi en risc la salut pública", ha advertit la Federació en un comunicat, en el qual ha recordat que Ucraïna és un país en el qual és present la ràbia endèmica.

gos tanc rusia kiev efeUn gos amb el seu amo davant d'un tanc ucraïnès en Kyiv / Efe

En concret, la Federació afirma que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha creat un protocol d'actuació que preveu als serveis oficials veterinaris de les regions de destí com a responsables de les mesures de mitigació de risc de salut pública, encara que poden executar-les en col·laboració amb "entitats privades o professionals sanitaris que presten la seva col·laboració voluntàriament i sense ànim de lucre". Això, ha assenyalat la Federació, "està generant un problema important de gestió" a l'hora de l'aplicació perquè la majoria estan comprometent als centres sanitaris veterinaris privats, convertint-los en responsables en abocar tota la feina d'atendre els animals.

Això suposa per a aquestes clíniques un "immens problema" de gestió de riscos laborals i de responsabilitat civil i penal en cas d'aparició d'un cas positiu de ràbia, ha alertat.

Assumpte delicat, segons CC. OO.

"És una qüestió de responsabilitat desmesurada transferida al sector sanitari veterinari privat que els seus empresaris no poden assumir en ser la majoria microempreses amb escassos recursos que no els permet augmentar ni les pòlisses de responsabilitat civil, ni les despeses de la seva producció en aquest context", ha avisat.

En aquest context, Comissions Obres ha enviat una pregunta al Ministeri de Sanitat per veure si intervenen en l'assumpte davant d'aquest "delicat escenari", a més d'una missiva a les seves delegacions territorials perquè facin el mateix i exigeixin a les autonomies assumir la seva responsabilitat de la mà dels serveis veterinaris oficials.

Queixes dels veterinaris

D'altra banda, la Federació també ha reclamat que s'informi amb "urgència" els veterinaris del lloc on han de notificar els casos de ràbia dels quals siguin coneixedors. "S'exigeix un contacte directe dels organismes sanitari autonòmic designat per a això", ha apuntat.

"Que es demani voluntarietat apel·lant a la solidaritat és comprensible, i els veterinaris sempre han estat solidaris, però que es demani gratuïtat apel·lant a les emocions és una desconsideració que gairebé frega l'insult cap aquesta professió, sobretot quan encara estem patint una pandèmia en què s'ha pogut veure clarament que a altres facultatius i tècnics sanitaris se'ls ha gratificat generosament la seva voluntarietat sense posar en dubte en cap cas la seva solidaritat i fins i tot premiant-los públicament", ha sentenciat la Federació.