La popularitat de Putin a Rússia no té aturador. El president rus, Vladímir Putin, registra el suport més alt entre els russos des del setembre del 2017, segons una enquesta publicada aquest dimecres pel centre independent Levada, amb seu a Moscou. Les últimes dades indiquen que la popularitat del líder rus s'ha disparat a escala nacional, mentre que a l'exterior ha estat criticat durament per encetar una guerra amb Ucraïna el passat 24 de febrer.

L'enquesta, realitzada del 24 al 30 de març entre 1.632 adults russos, ha constatat que el 83% dels ciutadans donar suport a les activitats de Putin com a president. Això representa un 12%  més que l'enquesta feta al febrer pel mateix centre, feta justa dies abans de l'inici de la invasió russa al país, segons recull Forbes.

Els sentiments cap a Rússia també han experimentat un creixement fort, ja que el 69% dels enquestats han dit que Rússia va en la correcta direcció, un 17% més que l'enquesta del febrer de Levada. Tot i que semblar que les dades podrien no ser del tot independents, l'enquesta de Levada és, segurament, el millor indicador d'opinió pública a Rússia: el blog d'anàlisi política FiveThirtyEight descriu el centre Levada com "un enquestador independent respectat", i un article del 2016 dirigit pel professor de la Universitat de Columbia, Timothy Frye, va trobar que, generalment, aquestes enquestes recullen l'opinió pública del país.

encuesta levada putin captura

Denis Volkov, director de Levada, ha dit al The New York Times i recull la mateixa Forbes, que la popularitat de Putin s'ha disparat entre els russos perquè "la confrontació amb Occident ha consolidat a la gent" i molts creuen que "Putin ens defensa, contràriament, ens menjarien vius".

L'accés a la informació és complicat

Els russos no tenen accés a gaire informació o notícies precises sobre la guerra a Ucraïna, ja que el Kremlin ha reforçat el seu control sobre la narrativa a Rússia durant l'últim mes. D'aquesta manera, ha convertit qualsevol referència a l'ofensiva militar de Rússia com una "guerra" o una "invasió" en un crim.

Tot i la popularitat creixent de Putin a Rússia, a escala internacional no està tenint el mateix efecte. Les seves accions han estat condemnades per la majoria de països Occidentals. 

A l'espera del referèndum d'Ossètia del Sud

Mentrestant, el Kremlin ha declarat aquest dijous que respecta la decisió de la regió d'Ossètia del Sud, després que les autoritats d'aquesta regió separatista georgiana informés de plans per celebrar un referèndum sobre la incorporació d'Ossètia del Sud a Rússia. "En aquest cas es tracta d'una expressió de l'opinió del poble Ossètia del Sud. Nosaltres la respectem", va dir el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, a la roda de premsa telefònica diària. Alhora, ha precisat que Rússia no pren "accions jurídiques o d'altres" en relació amb l'anunci d'aquesta regió.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant el míting de Moscou de fa uns dies / Europa Press