El president rus, Vladímir Putin, ha cancel·lat la seva assistència a la cimera dels països BRICS —Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica— que se celebrarà el mes d'agost a Johannesburg per evitar ser detingut per crims de guerra. Així ho ha confirmat aquest dimecres el seu homòleg sud-africà, Cyril Ramaphosa. La decisió respon al fet que Sud-àfrica és membre del Tribunal Penal Internacional, organisme que el març passat va emetre una ordre de detenció sobre Putin en acusar-lo de la deportació il·legal de nens des d'àrees ocupades d'Ucraïna cap a Rússia. Segons ha informat Ramaphosa, la decisió s'ha pres de forma conjunta, i serà el ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, qui viatjarà a la cimera en representació de Rússia. 

Sud-àfrica, a l'ull de l'huracà

Sud-àfrica, que acollirà la cimera dels BRICS entre el 22 i el 24 d'agost a Johannesburg, estava al punt de mira després que el passat mes de març confirmés l'assistència de Putin a les reunions, malgrat l'ordre d'arrest emesa per la Cort Penal Internacional (CPI) per presumptes crims de guerra a Ucraïna. A més, Cyril Ramaphosa, ha reconegut que al país se li presentaven "seriosos problemes" davant l'execució de l'ordre de detenció i que un arrest de Putin suposaria "una declaració de guerra" per part de Rússia. "Seria un exercici imprudent, inconstitucional i il·legal dels poders conferits al govern declarar la guerra a Rússia arrestant al president Putin", ha assegurat.

Com a estat membre de la CPI, Sud-àfrica està obligada a cooperar en l'arrest de Putin, malgrat que fins ara havien evitat revelar la seva actuació si el mandatari rus aterrava al seu territori. "Seria contrari a la nostra Constitució arriscar-se a entrar en guerra amb Rússia", ha afirmat Ramaphosa. Sud-àfrica assegura que ha adoptat una posició neutral sobre la guerra de Rússia contra Ucraïna, i ha demanat diàleg i diplomàcia per poder resoldre el conflicte. Aquesta posició no està només vinculada al paper estratègic, polític i econòmic que Moscou té en alguns països d'Àfrica, sinó també a motius històrics, com el suport rus als moviments anticolonials i d'alliberament del segle XX, com la lluita contra el règim segregacionista de l'"apartheid".

Rússia nega l'amenaça de guerra

El Kremlin ha sortit a desmentir els rumors que hagi advertit Sud-àfrica que entrarien en guerra si Putin era detingut. El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha sortit al pas i ha negat aquest extrem a la seva roda de premsa telefònica diària. "No, això no s'ha dit. No se li ha donat a entendre res a ningú", ha afirmat Peskov en ser preguntat sobre la declaració de Ramaphosa. Tanmateix, ha puntualitzat que "tothom en aquest món sap perfectament què significa intentar accions contra el cap d'Estat rus".