Rússia no té prou tancs i els subordinats de Putin no li volen dir. El servei d'intel·ligència militar de la Defensa del Regne Unit ha informat aquest dimecres en el seu informe diari sobre la guerra a Ucraïna de la visita de Dmitri Medvédev, president del Consell de Seguretat Adjunt rus, a la planta de construcció de màquines de transport d'Omsk, durant la qual els hauria urgit a produir més tancs més de pressa. Es tracta d'una petició que el mateix president rus, Vladímir Putin, ha insistit a fer en les darreres setmanes. De fet, recorda la intel·ligència britànica, aquest tema fins i tot el va portar a esbroncar un dels seus subordinats públicament. I què ens diu això sobre la guerra i el règim de Putin? Doncs segons la Defensa del Regne Unit, "és probable que els alts dirigents russos siguin conscients que la producció industrial militar de l'Estat s'està convertint en una feblesa crítica", tot i que vulguin protegir-se de les represàlies del president Putin.

Rússia té problemes per produir tancs

Doncs segons la intel·ligència britànica, Vladímir Putin estaria collant els seus subordinats perquè s'incrementi el ritme i el volum de la producció d'armes. Ara fa un mes, el president rus va humiliar Denis Manturov, el viceprimer ministre responsable de la indústria de defensa, en plena retransmissió en directe. "Per què fas ximpleries?", va preguntar el cap d'Estat rus, visiblement emprenyat, després que li assegurés que els projectes per la construcció de més equipament militar ja estaven en marxa, una afirmació que Putin va desmentir tot argumentant que ell havia parlat personalment amb els directius de les empreses i aquests li ho van negar. "Sé que els contractes no estan signats", va esmenar-lo Putin. En aquest sentit, els britànics creuen que és només un altre exemple de la cultura de la por i la desinformació que els mateixos subordinats traslladen a Putin per evitar ser castigats: "És probable que els alts dirigents russos siguin conscients que la producció industrial militar de l'Estat s'està convertint en una feblesa crítica, exacerbada pel càlcul estratègic i operatiu de la invasió d'Ucraïna". I és que en realitat, alerta la intel·ligència del Regne Unit, "la producció gairebé sens dubte està quedant-se curta respecte a les demandes del ministeri de Defensa rus de finançar la campanya d'Ucraïna i restaurar les seves necessitats de defensa a llarg termini".

El boc expiatori de Putin

Segons l'Institut d'Estudis de la Guerra (ISW, en anglès), el toc d'atenció al ministre Manturov revela que "Vladímir Putin busca bocs expiatoris per les dificultats de la indústria militar a l'hora d'encarar l'escassetat d'equipament i tecnologia" per lliurar la guerra a Ucraïna. A més, creuen que l'esbroncada també forma part de l'estratègia comunicativa del president rus per semblar "un líder implicat en temps de guerra", sobretot enmig de la pluja de crítiques contra ell i el comandament militar per part dels influencers de la comunitat militar a internet sobre la manca d'infraestructura moderna de la Defensa russa.