El referèndum constitucional proposat pel president rus, Vladímir Putinha aconseguit el suport del 74,10% dels vots, amb un 30% dels vots escrutats, segons el Consell Electoral. Un 24,9% hi ha votat en contra. Aquesta victòria inclou la posada a zero del comptador de mandats del president, cosa que comporta que Putin pugui mantenir-se al poder fins el 2036.

Aquest referèndum, que, en realitat, és una consulta ha comptat amb un 64,9% de participació. Va ser proposada el passat mes de gener, en una Assemblea Federal pel president de la Federació. En aquesta consulta, coneguda legalment com un “vot de tots els russos” (общероссийское голосование) i la primera des del 1993, els russos estaven cridats a votar  o no a una sèrie de canvis a la constitució.

El plebiscit ha estat molt criticat per la falta de transparència i les excepcionals condicions sanitàries en les quals es va celebrar a causa de la pandèmia de coronavirus. El resultat és gairebé idèntic al de les eleccions presidencials de 2018, quan Putin va obtenir el suport del 76,69% dels electors.

Sense successor a la vista

Amb aquesta victòria, Putin té les de mans lliures per exercir dos mandats presidencials més de sis anys cada un fins a 2036, la qual cosa el convertiria en un dels dirigents que més temps roman en el poder en els més de mil anys d'història de Rússia.

Putin, que va votar al seu lloc habitual, la seu de l'Acadèmia de Ciències a l'Avinguda Lenin, ha afirmat que encara no ha decidit si presentarà la seva candidatura d'aquí a quatre anys, i ha defensat que "cal treballar i no buscar successors". "Després de Putin vindrà Putin", ha proclamat Viacheslav Volodin, president de la Duma o Cambra de Diputats.

50 milions de vots per endavant

En un cas sense precedents, més de la meitat dels electors van exercir el seu dret al vot per endavant, aprofitant que les autoritats van obrir els col·legis amb una setmana d'antelació, el 25 de juny, per evitar aglomeracions i un possible rebrot de COVID-19.

Segons la CEC, més de 50 milions de russos van anar a les urnes en els primers sis dies i només uns quants milions en la jornada gran d'avui, dimecres, mecanisme que l'oposició va considerar un caldo de cultiu per al frau. El Ministeri de l'Interior ha informat avui de més de 800 denúncies d'irregularitats, encara que ha afegit que cap no ha tingut prou entitat com per influir en els resultats electorals.

No és l'opinió de l'oposició i d'organitzacions com Golos, que vetllen pels drets dels electors. Segons la seva opinió, ni els observadors, ni els membres independents de les comissions electorals no van poder controlar el desenvolupament de la votació.

Militars, entre les files dels quals va votar gairebé el 100% dels seus membres, segons Defensa; sanitaris i professors; funcionaris i treballadors del metro i de la construcció; empleats de fàbriques i d'empreses amb contractes estatals van ser tots obligats a votar, segons l'oposició i la premsa independent.

Amb tot, malgrat les pressions i la propaganda soterrada en favor del "si", la participació s'ha quedat en el 65%.