Des del passat 25 de juny fins aquest dimecres 1 de juliol a Rússia hi té lloc un referèndum constitucional, que, en realitat, és una consulta. Va ser proposada el passat mes de gener, en una Assemblea Federal i pel president de la Federació, Vladímir Putin. En aquesta consulta, coneguda legalment com un “vot de tots els russos” (общероссийское голосование) i la primera des del 1993, els russos estan cridats a votar  o no a una sèrie de canvis a la constitució.

La consulta ja estava programada per al passat 22 d’abril però la crisi del coronavirus va obligar a postposar la data. Precisament, la pandèmia és el que també ha provocat que la consulta duri una setmana. “És una raó objectiva que li va molt bé a l’establishment perquè, francament, durant una setmana és molt més fàcil manipular els resultats. No és la primera vegada que una votació es prorroga una setmana”, explica la investigadora del CIDOB i experta en Rússia Carmen Claudín. “En qualsevol cas, en un país com aquest, on el marc de referència no té cap garantia de justícia constitucional, les possibilitats de les autoritats per arreglar el resultat és molt alta”. A més, recorda que no hi ha observadors internacionals i que, per tant, les úniques fonts d’informació seran les russes.

Tot i la celebració de la consulta d’aquest dimecres, passa una cosa curiosa. Segons explica Claudín en conversa amb ElNacional.cat, la nova constitució amb les esmenes que s’han votat ja està a la venda. “El més important no és si s’aprova o no, sinó quin serà el nivell de suport a Putin i també el nivell de participació”.

centre de votació rússia efe

Centre de votació a Sant Petersburg, Rússia / Efe

Què es vota en aquesta consulta?

Entre les més rellevants, una de les coses que es voten és la de posar a zero el comptador de mandats del president, fet que comportaria que es pogués presentar a les eleccions (novament) fins al 2036.

També hi ha altres esmenes, en general força conservadores i molt nacionalistes, com per exemple que la constitució preval sobre el dret internacional, que les persones que ocupen càrrecs importants o de poder no poden tenir ciutadania estrangera o permís de residència d’altres països o bé que un candidat presidencial ha de viure un mínim de 25 anys al país, quan fins ara n'eren 10.

consulta russia putin efe

Cartell de Putin en un dels centres de votació / Efe

Una altra de les esmenes que criden l’atenció és la de definir el “matrimoni natural" com una relació entre un home i una dona.

La campanya pel ‘sí’ i pel ‘no’

La campanya per aquesta consulta també està sent peculiar. “La del no és pràcticament inexistent i va en contra de les autoritats, mai no ha estat permesa”, detalla. “El partit comunista rus propugna el no però és un partit de l’oposició de l’establishment, per tant, forma part del sistema”.

Entre l’oposició “real” o la que està fora del sistema hi ha una divisió important entre els que proposen no participar en aquesta consulta o bé fer-ho i votar no.

La societat que defensarà la nova constitució

Deixant de banda el fet que Putin estigui més mandats al capdavant del país, hi ha el “gir conservador o ultraconservador que fa la constitució i la imatge de societat que aquesta constitució pretén defensar”, comenta.

Es tracta d’una “societat clarament nacionalista i excloent, homòfoba i religiosament intolerant”.