Vladímir Putin es disposa a assegurar un altre mandat de sis anys aquest cap de setmana en una votació que, segons el Kremlin, demostrarà que la societat dona suport de manera plena a la guerra d'Ucraïna. Borís Nadejdin, opositor rus que no ha pogut participar en les eleccions, destacava en una entrevista a ElNacional.cat, que Putin segurament no acabaria aquest nou mandat i que les eleccions no serien del tot justes. 

Putin, en el poder des del 1999

En el poder com a president o com a primer ministre des de l'últim dia del 1999, Putin ha silenciat totes les formes d'oposició i dissidència, exercint un nivell de control intern que garanteix que no hi hagi dubtes en el resultat. 

La victòria de Putin en aquestes eleccions, que se celebraran entre el 15 i 17 de març, permetran a Putin, quedar-se al poder fins, com a mínim, el 2030, més temps que qualsevol altre líder rus des de Caterina la Gran al s. XVIII. Les eleccions arriben en un moment de gran confiança per a l'exagent del KGB. Les tropes russes a Ucraïna han aconseguit els primers avenços en el camp de batalla en mesos. I el crític més estrident de Putin, Aleksei Navalni, va morir el passat 16 de febrer en una colònia de l'Àrtic.

Encara que Putin és titllat de pària a Occident, el Kremlin diu que la votació demostrarà que els russos a casa estan units. "No té rivals en aquest moment i no en pot tenir cap", va dir l'any passat el portaveu de Putin, Dmitri Peskov. "En realitat, ningú no pot competir amb ell", va afirmar.

La campanya electoral de Putin

Tot i el rerefons cerimonial, el Kremlin es pren seriosament el procés electoral. Moscou ha invertit recursos en una campanya dissenyada per avivar l'entusiasme per Putin. El president ha recorregut el país i ha estat fotografiat volant a la cabina d'un bombarder nuclear supersònic, polint les credencials de tipus dur.

El Kremlin pretén aconseguir un nivell més alt de suport a Putin que en les seves quatre victòries electorals anteriors. El 2018, els resultats oficials van mostrar que va obtenir el 77,5% dels vots.

Fins i tot sense una competència real, aquesta contesa es va veure entelada per acusacions generalitzades de manipulació de vots, frau i votació forçada. Aquest any Putin s'enfrontarà oficialment a tres contendents més: candidats aprovats pel Kremlin i dissenyats per donar una façana de competència.

Parts ocupades d'Ucraïna també votaran

També s'emetran vots a les quatre regions ucraïneses que Moscou va afirmar haver annexat el 2022, així com a la península de Crimea, capturada el 2014. A Moscou ja no el preocupa intentar presentar la votació com un exercici democràtic legítim davant Occident, o fins i tot davant la societat russa, ha dit Petrov. "El més important... és que les elits polítiques no haurien de tenir cap dubte que Putin realment compta amb el suport de la gran majoria dels russos", ha destacat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!