Vladímir Putin no ha sorprès. El president rus ha anunciat en una roda de premsa aquest dilluns el seu reconeixement de les províncies ucraïneses de Donetsk i Lugansk, situades a l'est del país, com a repúbliques independents. Segons ja havia avançat l'agència russa TASS, el mandatari rus havia informat el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president francès, Emmanuel Macron, que tenia la intenció de firmar el decret per formalitzar aquest reconeixement "en un futur immediat". Tot i això, recordava que el reconeixement no significa l'annexió.

En la seva compareixença, Putin ha signat un decret amb el reconeixement d'ambdós territoris. En el discurs, el mandatari rus ha declarat: "Considero necessari prendre una decisió que des de fa temps queia pel seu propi pes: reconèixer immediatament la independència i la sobirania de la República Popular de Donetsk i de la República Popular de Lugansk". Vladímir Putin també ha firmat tractats d'amistat amb els líders de Donetsk, Denís Pushilin; i de Lugansk, Leonid Pásechnik. Sobre la situació al Donbass, Putin l'ha qualificat de "crítica i greu". "Per a nosaltres, Ucraïna no és només un país veí. És una part integral de la nostra història, cultura i espai espiritual. Són els nostres camarades, parents", ha asseverat el president de Rússia.

Sobre la tensió militar a la zona, Putin ha exigit a "aquells que van usurpar el poder i el mantenen a Kíev que posin fi de manera immediata a les accions militars". En aquesta línia, ha alertat que, en cas de no ser així, "tota la responsabilitat per la possible continuació del vessament de sang recaurà totalment sobre la consciència del règim que governa a Ucraïna". Sobre la negativa dels Estats Units i de l'OTAN de "atendre les preocupacions de seguretat" de Rússia, el mandatari rus ha deixat ben clar que prendran mesures. Vladímir Putin considera que els han "enganyat": "Hi ha hagut cinc onades d'ampliació de l'OTAN a l'est", ha apuntat. Davant l'escenari que Ucraïna pugui entrar a l'OTAN, el màxim responsable del Kremlin ha assenyalat que això implicaria un increment de les "amenaces militars per a Rússia", així com "el perill d'un atac sorpresa" contra ells.

El dimarts passat, la Duma va aprovar una crida al mandatari rus perquè reconegués la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. A favor d'aquesta resolució, presentada pel grup parlamentari comunista, van votar 351 diputats, dels 450 que integren la Duma. Amb un suport tan ampli del seu parlament, ja semblava previsible que Putin hi donés el seu vistiplau i fes efectiva la declaració.

Aquest mateix dilluns, la Unió Europea ha instat Putin a no reconèixer la independència de les dues regions. Si no ho feia, avisava que reaccionaria amb contundència. "Estem disposats a reaccionar amb un front unit i fort, si decideix fer-ho", ha indicat l'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, segons ha informat EFE. A més, ha afirmat que "si hi ha una annexió, hi haurà sancions, i si hi ha reconeixement, posaré les sancions sobre la taula i els ministres decidiran".

Evacuació del Donbass

Tot plegat, l'anunci d'avui de Putin arriba uns dies després que el líder secessionista del Donetsk, Denis Pushilin, ordenés una evacuació massiva de la població civil cap a Rússia, a la qual també es va afegir el Lugansk, davant de les presumptes violacions de l'alto el foc per part d'Ucraïna que Moscou va qualificar de "molt alarmants". Per la seva part, les autoritats ucraïneses van reiterar que no estaven planejant cap operació al Donbass, una regió que viu en un estat de violència des del 2014. En aquell moment, ambdues parts van acusar-se mútuament de trencar l'alto el foc.

Johnson i Harris alerten

Per la seva banda, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va acusar Vladimir Putin de tenir preparada "la guerra més gran a Europa des del 1945". El líder conservador va advertir diumenge que el govern rus d'estar preparant una invasió total d'Ucraïna que desencadenarà en un gran conflicte bèl·lic. Mentrestant, la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, havia insistit el dia abans que una agressió militar a Ucraïna tindria greus conseqüències per a Rússia. En aquest sentit, va amenaçar amb mesures "significatives i sense precedents" en cas d'una nova invasió de l'exèrcit rus.

Sánchez condemna el reconeixement de Putin

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha pronunciat a través de Twitter del reconeixement per part de Vladímir Putin de les "Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk. En concret, Sánchez ha manifestat que "el govern d'Espanya condemna el reconeixement unilateral per part de Rússia dels territoris separatistes de l'est d'Ucraïna". El dirigent socialista apunta que és una "violació dels acords de Minsk i de la legalitat internacional" i anuncia que respondran "de manera coordinada juntament amb els nostres socis".

TUIT pedro sánchez putin reconoce soberanía territorios ucrania