Vladímir Putin ha destituït el cap de l'Armada russa després de perdre un terç dels vaixells al mar Negre, segons han avançat aquest dilluns els mitjans russos Izvestia i Fontanka. Es tracta de Nikolai Ievmenov, que ha estat rellevat pel comandant en cap de la Flota del Nord, Aleksandr Moiseiev. Només des de principis de febrer, els atacs ucraïnesos han aconseguit enfonsar tres vaixells russos sota el comandament de Ievmenov —que dirigia l'Armada des del 2019 i que encara figura en el seu càrrec al lloc web del Ministeri de Defensa rus.

El Kremlin no ha confirmat ni desmentit la destitució del cap de l'Armada. "Hi ha decrets amb segell de secret i no puc comentar-los", ha comentat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària. Peskov ha afegit que "no hi ha hagut decrets oberts al respecte que hagin de ser publicats".

Ucraïna al mar Negre

Amb míssils i drons tant navals com aeris de fabricació pròpia, Ucraïna ha aconseguit destruir des de l'inici de la guerra un terç dels vaixells de la Flota del mar Negre —que tant mal va causar en els primers mesos de la invasió. Durant l'últim mes, Kíiv ha destruït el vaixell de desembarcament rus Caesar Kúnikov i la corbeta porta míssils Ivanovets prop de les costes de l'annexionada península de Crimea. També va enfonsar la corbeta Serguéi Kótov, a principis de mes. Segons la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), set mariners russos van morir en aquest atac perpetrat amb drons navals Magura V5. És per això que els vaixells russos no s'endinsen des de fa dies en el mar Negre, per motius de seguretat.

Pel que fa a Crimea, diputats del partit del Kremlin, Rússia Unida, han presentat aquest dilluns un projecte de llei per declarar il·legal l'entrega de la península a la República Socialista Soviètica d'Ucraïna l'any 1954 —un cop s'han complit els deu anys de la seva annexió—. "Declarar il·legal (...) la decisió de treure la regió de Crimea de la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia i incloure-la en la República Socialista Soviètica d'Ucraïna el 1954", indica el projecte de llei publicat a la base de dades de l'òrgan legislatiu sobre aquest propòsit.

La península de Crimea

Els diputats també han denunciat que la decisió "va ser aprovada mitjançant actes normatives que mancaven de força jurídica i van violar la Constitució de la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia i de la Unió Soviètica", de manera que "no es corresponen amb els principis bàsics d'un estat de dret ni de les lleis internacionals". Es refereixen a la decisió presa pel primer secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, Nikita Khrusxov, qui va aprovar la transferència d'aquest territori el febrer del 1954.

Després de la desintegració de l'URSS, Crimea i la ciutat autònoma de Sebastòpol (base de la Flota del mar Negre de l'Armada russa) van passar a ser part de la Ucraïna independent fins al 2014 —ara fa deu anys—. Aquell any van ser annexionades per Rússia, el 18 de març. El president ucraïnès Víktor Ianukóvitx va ser derrocat i els ciutadans de la península van votar a favor d'independitzar-se d'Ucraïna en un referèndum reconegut per Rússia, però condemnat per molts països.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!