La guerra entre Rússia i Ucraïna continua. El conflicte, que aviat farà 2 anys, continua actiu i Kíiv s'enfronta, de nou, a un dur hivern de bombardejos. En aquest context, la primera dama d'Ucraïna, Olena Zelenska, ha exposat a través de Twitter que Rússia ha “deixat la gent sense llar” a través dels seus atacs a Ucraïna, una realitat de guerra que, segons ella, “només es pot canviar amb les armes”. “Els bombardejos russos van danyar habitatges i infraestructures a les regions de Khàrkiv, Dnipropetrovsk, Zaporíjia i Khmelnytsky. Hi ha morts i ferits, inclosos nens”, va escriure a X.

Tres països de l'OTAN s'uneixen per desminar el Mar Negre

Bulgària, Romania i Turquia, tres països membres de l'OTAN, crearan un grup naval per lluitar contra les mines marines a la deriva —a causa de la invasió russa d'Ucraïna— i han demanat altres aliats que s'uneixin a la iniciativa. El memoràndum d'entesa sobre aquesta iniciativa se signarà a Istanbul el pròxim 11 de gener, segons ha informat una font del Ministeri de Defensa de Bulgària a Efe a Sofia.

La missió, anomenada MCM Black Sea, segons aquesta font, "no serà dirigida contra cap altre país i no substituirà la presència de l'OTAN ni les actuals activitats de dissuasió i defensa a la regió", en el context de la guerra de Rússia contra Ucraïna.

El ministre de Defensa búlgar, Todor Tagarev, va explicar la setmana passada que la guerra a Ucraïna comporta riscos per a Bulgària i la seguretat regional del transport marítim. Segons Tagarev, l'acord va comportar mesos de negociacions per assolir un pacte per a la neteja conjunta de mines amb l'objectiu de "minimitzar aquests riscos".

Qui dirigirà les operacions?

El grup naval antimines serà dirigit per un comitè compost pels caps de les Forces Navals dels tres països i serà aquesta autoritat la que prengui decisions i dirigeixi qualsevol operació. Hi participaran un vaixell de comandament i control, un de contramesures mineres i un de suport o patruller, i hi podria haver contribucions addicionals amb helicòpters, equips tàctics de desminat i sistemes no tripulats. Aquest operatiu sorgeix en un context d'augment d'incidents provocats per mines al Mar Negre i afecta la navegació. Segons Bulgària, aquesta iniciativa contribuirà a la seguretat de l'exportació de cereals des d'Ucraïna.

D'on surten les mines del Mar Negre?

Des que va començar la guerra entre Rússia i Ucraïna, el 24 de febrer del 2024, el Mar Negre s'ha convertit en una trampa mortal per a la navegació. Els corrents marines han desplaçat algunes mines que estaven a la deriva fins a altres països, que havien fet fins ara la localització d'aquests i la seva neutralització un dels objectius principals. Fins ara, els països més afectats havien estat Turquia, Romania i Bulgària, països que finalment han decidit unir-se per detectar-les i eliminar-les.