El president rus Vladímir Putin anuncia que enviará voluntaris al Donbass que vulguin "ajudar els habitants d'aquesta regió". Així doncs, ha lloat aquests suposats paramilitars que vindrien procedents del Pròxim Orient i d'aquells afins al president de Síria, Bashar al-Ásad. "Si veus que hi ha gent que vol, de manera voluntària, sobretot no per diners, venir a ajudar les persones que viuen al Donbass, cal ajudar-les a traslladar-se a la zona de guerra", avisa Putin a la població prorussa d'aquesta zona a través d'una reunió amb membres permanents del Consell de Seguretat de la Federació Russa.

16.000 voluntaris, la majoria procedents de Síria

Al mateix temps, el president va assenyalar que els "patrocinadors occidentals d'Ucraïna no amaguen el fet que s'estan recollint mercenaris d'arreu del món per ser enviats a aquest país". I es pregunta per què no fer el mateix des de la seva banda: "Pel que fa a la reunió de mercenaris d'arreu del món i l'enviament a Ucraïna, veiem que ni ho dissimulen, des de l'Europa occidental ho fan obertament, sense tenir en compte totes les normes del dret internacional", va dir. En paral·lel, el ministre de Defensa rus, Sergei Shoigu, ha afegit que la xifra inicial és de 16.0000 però pot anar en augment. "Tots ells han expressat la seva disposició a participar en les hostilitats amb nosaltres". I posa l'accent en l'allau d'ajuda: "Rebem un gran nombre de sol·licituds de diversos tipus de voluntaris de diferents països que volen venir a les Repúbliques Populars de Lugansk i Donetsk per participar en el que consideren el moviment d'alliberament.

La majoria són dels països de l'Orient Mitjà. Òbviament considerem correcte respondre positivament a les peticions, sobretot perquè aquestes peticions no són per diners, sinó pel veritable desig d'aquesta gent", ha declarat el ministre en la línia de Putin. A més, el Kremlin també lloa la tasca prèvia d'aquests i consideren que venen preparats i amb una àmplia experiència. Així doncs, la majoria d'ells "han ajudat en els últims 10 anys en la lluita contra l'Estat Islàmic, una organització terrorista prohibida a la Federació Russa". 

Denuncien interferència bèl·lica de l'església ortodoxa russa

En paral·lel, els mitjans regionals d'aquesta zona al sud-est d'Ucraïna, han tornat a denunciar la influència de l'església ortodoxa russa en el camp de batalla i com aquests, també organitzats en moviments paramilitars, s'han filtrat i han entrat en la societat civil en els darrers vuit anys. Segons Informnapalm, ja el 2016 hi ha indicis clars d'aquesta influència del Kremlin. Així, durant el seguiment dels perfils de les xarxes socials de militants russos i criminals de guerra, els voluntaris van descobrir un certificat d'un ciutadà rus Eduard Anatolyevich Vazhentsev, emès per l'administració diocesana de Iekaterinburg de la Catedral de la Santíssima Trinitat de l'Església Ortodoxa Russa del Patriarcat de Moscou.

I asseguren que "després d'un estudi detallat de les dades obtingudes del perfil de Vazhentsev, es fa obvi que, almenys el 2014, Eduard Vazhentsev estava a les files de les forces d'ocupació russes al Donbass, participant activament en la presa de territoris i ciutats ucraïneses". Aquest portal conclou que "no hi ha dubte que Eduard Vazhentsev té la sang de ciutadans ucraïnesos a les mans". També expliquen que un periodista britànic va publicar una foto d'un sacerdot amb una metralladora a Donetsk.