El president rus, Vladímir Putin, va autoritzar el desplegament de sistemes de defensa aèria a l'est d'Ucraïna que van incloure el llançamíssils BUK que va fer caure el 17 de juliol de 2014 l'avió de Malaysia Airlines (MH17), segons "forts indicis" publicats avui per l'equip internacional (JIT) que investiga aquesta tragèdia.

"Després que els separatistes sol·licitessin armes antiaèries de més abast, la seva sol·licitud es va discutir en l'Administració Presidencial a Moscou en la segona quinzena de juny de 2014", va assenyalar el JIT, que treu aquestes conclusions de documents oficials i converses interceptades en els dies previs a la tragèdia de l'MH17, que va deixar 298 morts.

El JIT va assegurar que "hi ha informació concreta" que es va presentar "la petició dels separatistes al president", encara que "es desconeix si esmentava explícitament un sistema BUK", però el que sí que està clar és que la decisió "va ser positiva" i "poc després, es lliuren els sistemes pesats de defensa aèria, inclòs el BUK que després va fer caure l'MH17".

La història darrere de l'MH17 de Malaysia Airlines

El Boeing 777 de Malaysian Airlines, que cobria ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur, va ser enderrocat el 17 de juliol de 2014 per un míssil BUK de fabricació soviètica quan sobrevolava la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna, que ja estava en àmpliament controlada pels prorussos. Les 298 persones a bord de l'avió, entre elles 196 neerlandesos, van morir.

Aquest dimecres, els investigadors han anunciat que havien suspès la investigació de l'enderrocament del vol perquè no tenien prou proves per processar altres sospitosos.

“La investigació ha arribat al límit, s'han esgotat totes les pistes, així que la investigació va ser suspesa. Les proves són insuficients per a altres processaments”, ha declarat la fiscal neerlandesa Digna van Boetzelaer durant una roda de premsa a l'Haia.

Rússia ho ha negat sempre

Per altra banda, Rússia sempre ha negat qualsevol participació en la caiguda de l'MH17. L'anunci d'aquest dimecres arriba gairebé tres mesos després que un tribunal holandès condemnés dos russos i un rebel ucraïnès per la seva participació en l'avió Boeing 777 abatut i la mort de les 298 persones a bord el 17 de juliol del 2014. Un tribunal va absoldre un rus.

Cap dels sospitosos es va presentar al judici i no estava clar si els tres que van ser declarats culpables de múltiples assassinats alguna vegada compliran les condemnes.

Les condemnes i la conclusió del tribunal que el míssil Buk terra-aire que tombar el vol d'Amsterdam a Kuala Lumpur va provenir d'una base militar russa es van considerar una indicació clara que Moscou va tenir un paper en la tragèdia. Rússia sempre ha negat la participació. El Ministeri de Relacions Exteriors de Rússia va acusar el tribunal el novembre de cedir davant la pressió dels polítics, fiscals i mitjans de comunicació holandesos.