ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
El president rus, Vladímir Putin, ha afirmat aquest dissabte que la decisió d'intervenir militarment a Ucraïna va ser "difícil", ha reiterat que decretar una exclusió aèria sobre Ucraïna seria equivalent a una declaració de guerra. "Vaig dir això al començament de l'operació i ho vaig dir abans que es prengués aquesta decisió. Una decisió difícil, sens dubte", ha assegurat Putin en una reunió amb dones tripulants de vol de les aerolínies russes, que ha estat difosa per la televisió. D'altra banda, el president rus ha assegurat  que les sancions imposades per occident són similars a una "declaració de guerra". A més, ha dit que no veu motius per a declarar la llei marcial al seu país. “La llei marcial s'introdueix en cas d'agressió externa, a Rússia no existeix tal situació ara i, amb sort, no existirà”, ha assegurat.

Putin també ha fet referència a la petició del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a l'OTAN de declarar l'exclusió aèria sobre el seu país, que ha estat denegada per l'Aliança. "Hem sentit que és necessari implantar una zona d'exclusió aèria sobre el territori d'Ucraïna. Fer això és impossible des del mateix territori d'Ucraïna, només es pot fer des del territori d'alguns Estats veïns. Però qualsevol moviment en aquesta direcció serà considerat per nosaltres com una participació en el conflicte armat per part d'aquest Estat des del territori del qual es creen amenaces al nostre país", ha subratllat Putin.

Adhesió d'Ucraïna a l'OTAN

El president rus ha fet referència a les conseqüències que suposaria l'adhesió d'Ucraïna a l'OTAN. “Comencem a parlar cada vegada més activament sobre el fet que Ucraïna serà acceptada en l'OTAN. Entenen a què podria conduir això? O on pot portar fins ara?”, ha preguntat Putin. D'altra banda, ha reiterat algunes de les justificacions que ha donat a l'ofensiva contra Ucraïna des que es va llançar el 24 de febrer, entre elles la defensa dels habitants de les regions prorusses del Donbass. "Escoltin, la gent al Donbass no són gossos de carrer. Entre 13.000 i 14.000 persones han mort al llarg d'aquests anys. Més de 500 nens han estat assassinats o mutilats. Però Occident va preferir no adonar-se d'això durant vuit anys. Escoltin, vuit anys", ha dit Putin, en referència a la guerra que va començar en 2014 després del canvi de règim a Kíiv i l'annexió russa del territori ucraïnès de Crimea. Paral·lelament, l'ambaixador de Rússia als Països Baixos, Alexander Shulgin, ha denunciat aquest dissabte el llançament d'un "artefacte explosiu" sobre les instal·lacions que la missió diplomàtica russa té a la ciutat de la Haia, encara que ha assenyalat "afortunadament", no han detonat. Shulgin ha alertat que aquest episodi no ha estat un fet aïllat. En els últims dies, coincidint amb l'agressió russa a Ucraïna, els empleats de la delegació han patit altres "provocacions".

Corredors humanitaris

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha exigit aquest dissabte que els corredors humanitaris funcionin "avui mateix" a Mariúpol i Volnovakha. "S'han de salvar vides, dones, nens i avis. Els hem de proporcionar menjar i medicines als que continuen a la ciutat", ha reclamat en una compareixença. La declaració arriba després que el govern municipal de Mariúpol hagi denunciat que la zona estava sent sotmesa a bombardejos, malgrat que Rússia hagi anunciat aquest matí un alto el foc. L'evacuació havia de començar a les 11.00 del matí i s'havia d'allargar durant cinc hores. Es recomanava fer-lo amb autobusos municipals o cotxes privats i es demanava a la població no desviar-se del recorregut traçat. Actualment, aquesta ciutat portuària de l'est d'Ucraïna està sense llum, aigua ni calefacció. Mentrestant, l'alcalde del municipi, Vadim Boitxenko, avança que negocia amb Rússia per establir un alto el foc real i garantir un corredor humanitari segur.