La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) ha demanat que es vacuni de la Covid les persones majors de quaranta anys que amb síndrome de Down, així com els joves amb comorbilitats de risc perquè considera que són col·lectius de risc. Segons un estudi publicat en la revista The Lancet el passat 26 de febrer, elaborat amb mil persones que tenen aquesta síndrome i la Covid-19, ha conclòs que les persones majors de quaranta anys i les més joves amb comorbilitats de risc "tenen una probabilitat major de complicacions després d'infectar-se amb la SARS-CoV-2" que la resta de la població. Això es deu el fet que aquest col·lectiu pateix un "envelliment prematur accelerat, perquè la seva edat biològica no correspon amb l'edat cronològica", ha precisat l'entitat en un comunicat.

A més, aquesta fundació, també s'ha referit a un altre estudi del Centre of Genomic Regulation, publicat el 9 de febrer, que revela que les persones d'aquest col·lectiu "són genèticament susceptibles a la Covid-19". A més, posa de manifest que la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH) inclou les persones amb aquesta síndrome dins dels grups d'alt risc davant la Covid

coronavirus vacunacion bulgaria efeUna sanitària prepara una vacuna de la Covid / EFE

La Generalitat no els inclou dins dels grups prioritaris

Malgrat aquests estudis i evidències, la FCSD lamenta que el pla de vacunació de la Generalitat de Catalunya "segueix sense contemplar a les persones amb síndrome de Down com a grup prioritari". Tanmateix,  també han exposat que el des del "Canal de Salut especifiquen que, a mesura que la població considerada estigui vacunada, s'anirà ampliant la vacunació a altres grups de risc", tal com es remarca en el comunicat de la fundació.

"Considerem que com a grup de risc clarament evidenciat, cal prioritzar urgentment a les persones amb síndrome de Down més grans de quaranta anys i els joves amb comorbilitats de risc. "La seva inclusió en el pla vacunal hauria de ser immediata per reduir les taxes de complicacions derivades de la infecció", ha reclamat aquesta fundació en el Dia Mundial de les persones amb síndrome de Down, que hi ha afegit: "La setmana passada, va sortir la notícia que la Comissió de Salut Pública anunciarà que els grups d'alt risc (entre ells les persones majors de quaranta anys amb la síndrome de Down), es vacunaran de manera simultània al grup d'edat de 70 -79 anys. Tot i ser notícies esperançadores, queda pendent que facin oficial aquesta actualització". 

El 2011, l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va decidir que el 21 de març se celebrés el dia mundial de la síndrome de Down perquè la societat prengués consciència sobre aquesta malaltia, que consisteix en una alteració genètica causada per l'existència de material genètic extra en el cromosoma 21. La seva incidència estimada se situa entre un de cada mil nounats al món. A començaments del segle XX s'esperava que aquestes persones visquessin menys de deu anys, mentre que ara prop del 80% dels adults que tenen síndrome de Down superen els cinquanta anys. 

De moment, en el marc de la campanya de vacunació, Catalunya ja ha administrat un milió de dosis. En concret, n'ha inoculat un total d'1.006.994. Amb tot, els darrers indicadors de la Covid mostren una tendència a l'alça. Al detall, el risc de rebrot es troba en 198 punts, dos més que ahir. A més, l'Rt o índex de contagi es troba en 1,05, puja un 0,01. Això vol dir, que cada 100 persones en contagien 105.

 

Imatge principal: Foto retrat d'un home amb síndrome de Down / EFE