El polític francès Manuel Valls ha generat una allau de crítiques aquest diumenge arran d'unes declaracions a la televisió on s'ha posicionat a favor de "suspendre el reagrupament familiar i especialment els casaments" perquè, segons ell, són "la principal font dels ghettos als nostres barris". Aquestes paraules tan greus contra les persones migrades i més pròpies de la ultradreta que no pas del Partit Socialista del qual és membre han despertat reaccions de personalitats com el president Carles Puigdemont, que l'ha titllat de "xenòfob", i de l'ultra Éric Zemmour, que l'ha lloat.

Migrants

Per als experts, la irrupció de l'extrema dreta de Zemmour a les presidencials franceses ha fet virar el discurs dels polítics suposadament socialistes o liberals cap a la dreta. Així s'ha pogut comprovar aquest diumenge, arran de les declaracions de l'exprimer ministre de França d'origen català, Manuel Valls, ha carregat contra les persones migrades molt obertament en un programa de televisió. Concretament, el socialista ha assegurat que si bé "cal preservar el dret d'asil" de totes les persones, tal com marca el dret europeu i internacional, "cal reconduir els migrants en situació irregular a la frontera" i "suspendre el reagrupament familiar". És a dir, contradir rotundament l'estipulat pel dret d'asil. Les paraules més incendiàries i inversemblants pels teleespectadors han estat quan Valls ha recalcat que "especialment" s'han de suspendre "els casaments" perquè "són la principal font de ghettos als nostres barris".

Encara que no ha matisat el seu comentari, molts creuen que el socialista té la intenció de prohibir els matrimonis mixtos entre persones amb la nacionalitat francesa i persones que no la tenen. A més a més, Valls ha defensat la fortificació de les fronteres europees i la instal·lació de "càmeres de reconeixement facial". 

Per a altres comentaristes, la faceta "xenòfoba" de Valls no és cap sorpresa. És el cas del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha criticat l'exregidor de Barcelona a través de Twitter. Fent al·lusió a La Vanguardia, Puigdemont ha assegurat que s'hagi normalitzat la seva figura a la política catalana i francesa malgrat que, a parer seu, Valls sempre ha estat un "xenòfob" contra minories com ara els catalans o els musulmans francesos. Per contra, el candidat d'ultradreta a les presidencials franceses ha lloat la intervenció de Valls també a través de Twitter: "L'antic ministre d'interior ho diu. Els francesos ho saben: aturar la immigració no sols és vital, sinó que és possible. Ho faré!", ha dit. 

 

TUIT zemmour valls

Foto principal: l'exprimer ministre francès, Manuel Valls / Efe