El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha criticat en una piulada aquest dimarts unes paraules de l'exministre de Justícia espanyol, el socialista Juan Fernando López Aguilar, que ha afirmat que al Parlament Europeu s'han dit coses "molt ofensives" contra el Marroc. "Sento discursos molt ofensius contra el Marroc, contra el seu sistema polític, judicial, la seva monarquia o el sistema penal. Això és molt insensat i no es pot esperar d'un responsable governamental que li surti aquest llenguatge", ha afirmat en un fòrum del grup Plataforma del Atlántico. Des del seu punt de vista, "l'única manera de relacionar-se amb el Marroc és des del respecte mutu, és el nostre veí".

Davant d'aquestes paraules, que passen per alt les vulneracions dels drets humans al país africà, Puigdemont s'ha preguntat: "Quina idea d'Europa tenen els socialistes espanyols? Una Europa on els drets humans acabin essent una incomoditat i no pas un valor diferencial. Vergonyós!". Amb un to crític amb les afirmacions de l'exministre socialista, ha afirmat que això "portarà Europa a ser insignificant, a mercè dels poders autoritaris".

Cal recordar que diferents ONG i entitats locals del Marroc i internacionals han presentat informes que demostren com el Marroc ha vulnerat, en repetides ocasions, els drets de la seva població i de migrants que arriben al país. De fet, el passat mes de novembre, l'ONU va emetre un informe en el marc del Grup de Treball de l'Examen Periòdic Universal (Universal Periodic Review, UPR) de l'ONU que, bàsicament, es dedica a examinar el respecte pels drets humans per part de diversos països. En el torn de Marroc, el país africà en va sortir mal parat per part de gran part dels països intervinents, amb comptades excepcions.

El Marroc "es replantejarà" les relacions amb el Parlament Europeu

El Parlament marroquí va decidir aquest dilluns "reconsiderar" el seu tracte amb l'Eurocambra després que l'organisme aprovés una resolució que critica les vulneracions dels drets humans al Marroc. La decisió del Parlament Europeu ha arribat enmig de la crisi generada pel Qatargate, l'escàndol pels suborns a eurodiputats en el qual el Marroc també s'ha vist implicat i, segons les últimes informacions, podria ser el responsable de crear l'estructura d'aquesta trama de corrupció. Les autoritats marroquines han respost a la resolució de l'Eurocambra, considerant-la "inacceptable" perquè "destrueix la relació de confiança" entre les dues institucions.

El Parlament Europeu va aprovar dijous passat una resolució que demanava respecte per a la llibertat d'expressió i per als mitjans de comunicació amb 356 vots a favor, 32 en contra i 42 abstencions. L'escrit també denunciava l'ús del programa d'espionatge Pegasus i reclamava "un procés just" per als periodistes empresonats per les autoritats marroquines. En aquest sentit, van exigir un judici just amb les garanties processals per a Omar Radi, Souleiman Raissouni i Taoufik Bouachrine, així com el seu alliberament immediat. L'Eurocambra va trencar així amb el seu històric silenci sobre les violacions de drets humans al Marroc, país que també està involucrat en el suborn a eurodiputats per influir en la seva opinió.