El socialdemòcrata Peter Pellegrini, afí al govern filorus, ha guanyat aquest dissabte les eleccions presidencials a Eslovàquia amb el 54% dels vots, quan s'ha escrutat ja el 99% dels col·legis electorals, segons dades preliminars de l'Oficina Estadística. El fins ara president del parlament i líder d'un dels tres partits de la coalició de populistes d'esquerres i ultranacionalistes, ha vençut així a l'europeista Ivan Korcok, que va quedar primer en la primera volta fa dues setmanes amb el seu missatge d'exercir un control de l'executiu des del càrrec de cap de l'Estat.

Pellegrini ha defensat durant la campanya la necessitat de negociar amb Rússia la fi de la guerra iniciada per la seva invasió d'Ucraïna, una postura que manté el govern que, des que va arribar en poder a la tardor, va detenir la important ajuda militar que el país anava prestant a Kíev. La participació ha estat del 60%, 18 punts més que el 2019.

Els analistes havien previst que una alta participació beneficiaria a Pellegrini, que ha aconseguit no sols mobilitzar als seus votants sinó atreure a la majoria dels qui fa dues setmanes van votar per altres candidats, com l'ultranacionalista Štefan Harabin, que va quedar tercer. El candidat del govern ha guanyat en set de les vuit regions del país, mentre que el seu rival, secundat per l'oposició liberal i europeista, només ha estat primer a Bratislava, la capital.

Perd Korcov, el candidat europeista

Korcok va centrar la seva campanya a defensar el suport militar a Ucraïna i a postular-se com un contrapès a l'Executiu dirigit pel populista d'esquerres Robert Fico, al qual acusa de vulnerar l'estat de dret amb mesures com eliminar la Fiscalia anticorrupció o els seus atacs als mitjans de comunicació. El president electe, per part seva, va presentar al seu rival com un partidari de la guerra i el va acusar de voler manar tropes eslovaques a lluitar a Ucraïna.

El partit de Pellegrini, Hlas, és una escissió del Smer de Fico, el veterà polític del qual va ser un estret col·laborador i amb qui es va formar políticament. Pellegrini va succeir a Fico com primer ministre quan aquest va dimitir davant les protestes populars i el malestar per l'assassinat de Ján Kuciak, un periodista que investigava els vincles entre el crim organitzat i el poder polític. Després de les eleccions del setembre passat, Hlas i Smer van formar govern amb l'ultranacionalista SNS, motiu pel qual els dos partits van ser suspesos del grup dels socialdemòcrates europeus. Des de 2018 Fico ha anat assumint postures antiimmigració i euroescèptiques que ho acosten al primer ministre hongarès, l'ultranacionalista Viktor Orbán.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!