Un programa de la televisió estatal russa amenaça Europa. El 60 minuts del canal Rossia 1 ha simulat en un mapa com el president rus, Vladímir Putin, llançaria un atac nuclear contra tres capitals europees. Berlín quedaria destruïda en 106 segons, París en 200 segons, i Londres en 202 segons, el missatge transmès per part del programa és clar: "No hi haurà supervivents". Sembla que la idea va sorgir arran de les declaracions del secretari de Defensa britànic, Ben Wallace, on va assegurar que donava suport als atacs ucraïnesos contra les infraestructures russes després dels atacs que han rebut per part de les tropes russes. En aquest programa han afirmat que aquestes tres capitals europees podrien ser atacades amb ogives nuclears. 

Un dels convidats en el programa, el cap del partit Ródina o Pàtria-Unió Patriòtica Nacional, Aleksei Zuravliov, ha plantejat que Rússia bombardegi amb armes nuclears Gran Bretanya tot afegint que "estic parlant de debò", segons ha recollit Sky News. Un altre dels convidats ha qüestionat aquesta idea, ja que, Gran Bretanya també té armes nuclears i ha afegit que "ningú sobreviuria a aquesta guerra". El mapa on han simulat l'atac indica la possibilitat de llançar míssils des de Kaliningrad, l'enclavament rus situat entre Polònia, Lituània i el mar Bàltic. El govern lituà ha alertat aquest mes que Rússia té armament nuclear en aquest territori. Però la mateixa presentadora, Olga Skabeyeva ha fet una crida a la calma i ha assegurat que "els coets encara no estan a Kaliningrad". Tot seguit, ha llegit una llista d'altres països i el temps que es tardaria a atacar-les, Espanya també seria diana en qüestió de minuts.

mapa ataque ruso a Europa
Mapa de la simulació dels atacs a Europa

Atacs a Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit aquest dissabte que les tropes russes tenen per objectiu "acabar amb tota la vida" a la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna. "Els brutals bombardejos constants, els atacs russos constants contra la infraestructura i barris residencials són la prova que Rússia vol desertificar aquest territori", ha afirmat Zelenski en un missatge de vídeo publicat en el seu canal de Telegram. L'últim atac rus contra Ucraïna ha estat aquest dissabte. Un míssil ha impactat en la pista d'aterratge de l'aeroport d'Odessa i es troba inutilitzada, segons ha denunciat el Comandament Operatiu Sud de les Forces Armades Ucraïneses. Segons aquest organisme, diversos míssils més haurien impactat en la zona de la ciutat sense que de moment hi hagi notícies concretes sobre danys personals o materials. 

Per altra banda, Zelenski ha assegurat que hi ha al voltant de 900 civils morts en diferents fosses comunes repartides per la regió de Kíiv, segons ha traslladat aquest divendres a diferents representants de mitjans de comunicació polonesos, amb els quals ha parlat durant prop d'una hora. "Estan eliminant rastres. Va haver-hi tants morts que, tot i que els van cremar, van trobar novament la tomba de 900 persones a la regió de Kíiv. Ningú sap quantes persones van morir. Hi haurà conseqüències, hi haurà una investigació", ha dit Zelenski. 

Retirada de les sancions

El ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha dit que l'aixecament de les sancions imposades a Rússia forma part de les converses de pau amb Ucraïna. Lavrov ha assegurat que actualment, les delegacions russa i ucraïnesa estan discutint diàriament per videoconferència i treballen en un esborrany d'un possible tractat. Tot i que, Lavrov ha anat més enllà i ha acusat Kíiv de no ser un negociador "honest", motiu pel qual els diàlegs entre totes dues parts sobre garanties de seguretat sofreix un estancament. "Si fossin negociadors honestos i conscienciosos, podríem aconseguir gradualment un progrés significatiu en el procés de negociació, i Ucraïna rebria garanties de seguretat (...) No teníem res en contra", ha dit. Ha defensat que des de Moscou es van acceptar les converses tan aviat com el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, les va proposar i que la participació russa en les mateixes sempre ha estat "de bona fe", no com la part ucraïnesa. D'altra banda, ha lamentat que alguns Estats membre, així com l'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, declarin que "Putin ha de perdre" o que "Rússia ha de ser derrotada". "Al meu entendre, els qui usen aquesta terminologia creuen que estan en guerra amb el qual volen derrotar", ha dit.