Enrenou al partit independentista escocès amb una candidata que s'ha posicionat per a succeir Nicola Sturgeon. El viceministre principal d'Escòcia, John Swinney, ha suggerit que Kate Forbes, la fins ara principal favorita per a substituir a la ministra principal, Nicola Sturgeon, no seria l'adequada per a liderar el Partit Nacional Escocès (SNP) després de l'enrenou causat per les seves declaracions contra el matrimoni homosexual. Swinney, que ha estat substituint a Forbes en el seu lloc de ministra de Finances durant la seva baixa per maternitat, ha qüestionat que s'emparés en les seves creences religioses per a defensar que no hagués votat a favor del matrimoni homosexual si hagués tingut escó quan es va celebrar la votació en 2014. I és que Forbes va afirmar que, a causa de les seves estrictes creences religioses, hagués votat en contra de l'aprovació del matrimoni homosexual en 2014.

"Tot el debat sobre la posició de Kate Forbes per a mi no té absolutament res a veure amb la seva fe. Jo soc un home de profunda fe cristiana, però no tinc els mateixos punts de vista que ella ha exposat aquests últims dies (respecte al matrimoni homosexual)", ha dit Swinney a la BBC, distanciant-se de la posició de Forbes. "Kate té dret a expressar els seus punts de vista, però els membres del partit tenen el mateix dret a decidir si algú amb aquesta opinió seria una persona adequada per a liderar l'SNP i ser ministre principal", ha afirmat.

Des que Forbes va reconèier que hagués votat en contra de les unions entre persones del mateix sexe, la força amb la qual va arrencar la seva candidatura per a substituir Sturgeon sembla haver minvat, i més després que alguns dels polítics més rellevants de l'actual gabinet, com els ministres d'Hisenda, Tom Arthur, i d'Infància, Clare Haughey, hagin confirmat que li retiren el suport. Forbes, que ha demanat disculpes per les seves paraules, ha subratllat que defensarà el dret de les persones a Escòcia a casar-se, "com han pogut fer en els últims nou anys". També ha descartat retirar la seva candidatura perquè "hi ha una gran quantitat d'electors de l'SNP, la majoria dels quals no són a Twitter".

Forbes va anunciar la seva candidatura per liderar el partit aquest dilluns, un dia després que ho fessin el ministre de Salut, Humza Yousaf, i la diputada Ash Regan, qui ja va deixar el seu lloc com a titular de Seguretat Comunitària després de la polèmica 'llei trans', aprovada a Holyrood, però bloquejada a Londres. El termini per presentar les propostes acaba el 24 de febrer al migdia i el guanyador es coneixerà el 27 de març, després d'una votació dels afiliats. Quan es presenti el guanyador, Sturgeon deixarà el càrrec com a líder de l'SNP i ministra Principal després de més de vuit anys al capdavant d'Escòcia.