Portugal ha decidit fer un nou confinament general durant un mes, similar al primer, a causa de l'increment dels casos de coronavirus al país, però no suspendrà les eleccions presidencials previstes per a la setmana vinent, el 24 de gener. És la decisió contrària a la que es pot adoptar a Catalunya, si divendres el Govern i els partits catalans decideixen ajornar les eleccions del 14 de febrer, quan alhora no s'ha pres cap mesura similar a un nou confinament.

A Portugal l'ajornament de les eleccions també va estar a sobre de la taula, però aquesta decisió obligava a un canvi constitucional que no es podia dur a terme mentre estigui vigent l'estat d'emergència. Per a aquest dia, el govern portuguès farà un parèntesi al confinament i permetrà la llibertat de moviments per a l'exercici del dret de vot. A més, s'ha previst que els col·legis electorals es desplaçaran a les residències de gent gran per recollir el vot dels residents, sense que hagin de desplaçar-se exposant-se a un risc més gran de contagi.

de3843bbf306e5584b4e1a4361bac4a5c1494140

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, favorit a les enquestes / EFE

Una altra mesura és que s'han creat seccions electorals més petites, de 1.000 persones en comptes de 1.500, en un intent de disminuir les cues en els punts de votació, i també es podrà exercir el dret al sufragi diumenge vinent. En paral·lel, s'ha detectat un increment del vot per correu, que arriba als 112.000 votants. Les enquestes detecten, però, un increment significatiu de l'abstenció.

El tancament portuguès, que afectarà comerços no essencials, cafès i restaurants, començarà aquesta setmana. A diferència del primer confinament, les escoles restaran obertes per als menors de 12 anys.

El país ha registrat un nou rècord de 10.556 casos de Covid en 24 hores, en un país que té 10 milions d'habitants, amb 156 morts en una sola jornada. I es mantindrà així durant dies.

Les previsions dels experts auguren que en pròximes setmanes s'arribarà a pics de fins a 14.000 infeccions diàries i les xifres de morts seguiran per sobre del centenar.

El govern portuguès s'ha compromès a pagar al voltant del 10% de les factures de llum de les famílies de país, fins que finalitzi el nou confinament. La mesura extraordinària tindrà efecte retroactiu des de l'1 de gener i s'espera que costi entre 20 i 25 milions d'euros mensuals. El finançament del 10% de la factura elèctrica hauria de beneficiar prop de sis milions de consumidors domèstics. També cobrirà les més de 700.000 famílies que ja tenen dret a un descompte de l'ordre del 33% perquè tenen la tarifa social.

El nombre d'hospitalitzacions a Portugal supera les 4.000 a tot el país i la ministra de Salut, Marta Temido, ha advertit que el sistema s'està saturant.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat