Polèmica per una nova llei a Uganda. El president del país, Yoweri Museveni, ha aprovat una polèmica llei contra l'homosexualitat que inclou llargs càstigs de presó i la pena de mort per a alguns delictes i que ha estat condemnada per països occidentals, segons ha informat aquest dilluns la presidenta del Parlament ugandès, Anita Annet Among.
Museveni "ha executat el seu mandat constitucional. Ha donat el seu consentiment a la Llei Antihomosexualitat", ha afirmat Among al seu compte de la xarxa social Twitter sobre una de les lleis contra la comunitat LGBTIQ més estrictes del món.
Objectiu: "protegir la família"
"Com a Parlament d'Uganda, hem respost al clam del nostre poble. Hem legislat per protegir la santedat de la família segons l'article 31 de la Constitució d'Uganda. Ens hem mantingut ferms per defensar la nostra cultura i les aspiracions del nostre poble", ha subratllat la presidenta del Legislatiu ugandès.
Among ha agraït a Museveni la seva "ferma acció en interès d'Uganda" i als parlamentaris que van aprovar la norma "per resistir tota la pressió dels intimidadors i els teòrics de la conspiració de la fi del món en interès del nostre país". "El poble d'Uganda ha parlat i ara és el seu deure de fer complir la llei de manera justa, inalterable i ferma", ha conclòs.
El recorregut d'aquesta nova llei antihomosexualitat
Museveni va promulgar el nou projecte de llei que el Parlament va aprovar el dia 2 passat i que encara inclou llargs càstigs de presó i la pena de mort per a alguns delictes, malgrat el desig del mandatari que se suavitzés el text original després d'una dura condemna d'Occident.
El cap d'Estat s'havia negat a ratificar el polèmic projecte aprovat el 21 de març passat pel Parlament, i va demanar que es modifiqués perquè no condemni la identitat de les persones LGBTIQ, sinó els seus actes. La Comissió d'Afers Legals i Parlamentaris va secundar la petició del president i va anul·lar les clàusules que al·ludien a la identitat.
Segons la presidenta de la comissió, Robina Rwakoojo, aquesta esmena va procedir perquè "la intenció del projecte és criminalitzar els actes sexuals comesos per persones del mateix sexe i no castigar una persona amb base a la seva sexualitat percebuda o aparença física".
Pena de mort i presó
Tot i això, el delicte de l'"homosexualitat agreujada" (terme ampli usat per referir-se al fet de mantenir relacions íntimes amb un menor d'edat o altres grups vulnerables) es manté castigat amb la pena de mort. La versió anterior també requeria que els ugandesos informessin la Policia de qualsevol activitat homosexual sospitosa o, en cas contrari, es podien enfrontar a sis mesos de presó.
Els legisladors van acordar esmenar aquesta disposició després que Museveni advertís el mes passat que es corre el risc de provocar "conflictes a la societat". Ara, el requisit d'informar només s'aplica als presumptes delictes sexuals contra nens i persones vulnerables, amb una pena augmentada a cinc anys de presó.
D'acord amb la llei acabada de promulgar, qualsevol persona que "promogui l'homosexualitat sabent" pot ser condemnada fins a vint anys de presó, una disposició que no es va modificar respecte al projecte de llei original.
La comunitat internacional critica la nova llei antihomosexualitat
El text legislatiu ha estat durament criticat per les Nacions Unides, la Unió Europea i els Estats Units, així com per organitzacions de drets humans. "És abominable que el parlament hagi retingut el projecte de llei contra l'homosexualitat que va ser aprovat pel Parlament d'Uganda al març. Aquesta llei despectiva viola descaradament els drets humans de les persones LGBTI a Uganda", va denunciar el passat dia 2 Amnistia Internacional (AI).
El 2014, Museveni ja va aprovar una llei que demanava la cadena perpètua per als "homosexuals reincidents", però el Tribunal Constitucional ugandès va acabar anul·lant-la després d'argumentar que no hi va haver prou quòrum durant la seva votació al Parlament.
Actualment, a Uganda preval una llei del 1950 –el país es va independitzar del Regne Unit el 1962– que penalitza fins i tot amb cadena perpètua les relacions íntimes entre persones del mateix sexe, si bé no sol aplicar-se.