Strelitzia, Chamaedorea Elegans, Dracanea Fragans, Monstera, Zamioculcas... totes les plantes tenen un nom, que segur que també coneixes si ets una persona de plantes. Tenir cura de les plantes d'interior va guanyar popularitat amb la pandèmia, sobretot entre els adults més joves, altrament coneguts com a millennials. De fet, a conseqüència dels confinaments a casa per la covid-19, es van guanyar més de 18,3 milions de nous jardiners i el 42% dels que ja tenien aquest passatemps s'hi van dedicar encara més durant la pandèmia. En aquest sentit, les vendes globals de productes de jardineria i plantes es va duplicar, segons constata el portal gardenpals.com. I és que les comunitats de fanàtics de les plantes d'interior va créixer i molt a través del #PlantTok de TikTok, unint gent de diferents edats i compartint consells per cultivar. Les plantes són una forma accessible i interessant de fer d'un espai monòton, més acollidor i hi ha una emoció única en veure-les créixer (i mantenir-les en vida). 

Relaxament i felicitat

Les plantes són relaxants. No és cap secret. Segons un estudi del qual es fa ressò la revista TIME, els investigadors van demanar a les persones que trasplantessin una planta d'interior o acabessin una tasca amb un ordinador. En acabar, els van controlar la freqüència cardíaca i la pressió arterial dels participants. Posteriorment van canviar l'ordre. Després de treballar amb plantes, les persones van dir sentir-se més calmades i còmodes i la seva pressió arterial va baixar. En canvi, la tasca a l'ordinador els va fer sentir incòmodes i es va associar amb un augment de pressió arterial i activitat del sistema nerviós simpàtic. I no només estar rodejat de plantes ajuda, també mirar imatges de plantes ha demostrat tenir un impacte positiu en el nivell d'estrès. Per si no n'hi hagués prou, també ha quedat demostrat que les plantes ajuden a reconstruir i augmenta la capacitat de concentració, fins i tot entre nens, o bé podrien ajudar també als pacients a curar-se més ràpid. Les persones que estaven ingressades en un hospital, estava demostrat, segons un estudi que destaca la mateixa publicació, que si tenien vista de plantes o arbres, estaven més tranquil·les.

menjador amb plantes unsplash
Menjador amb plantes / Unsplash

Les plantes també aporten felicitat. En un experiment ha quedat demostrat que les persones que han passat entre cinc i deu minuts en una habitació amb algunes plantes d'interior es van sentir més felices que les que estaven en una habitació sense plantes. Els nivells de comoditat i emocions positives van augmentar significativament amb l'exposició a les plantes. Les plantes “ens donen una mica de previsibilitat quan les coses són incertes”, diu Gary L. Altman, director associat del programa de teràpia hortícola de Rutgers, a la revista TIME. “Hi ha una resposta evolutiva quan veus verd, és gairebé com si haguessis creat un santuari. Redueix els sentiments de por i ansietat, i fins i tot si estàs enfadat, et calmarà”.

El mite de dormir amb una planta (per si et roba l'oxigen)

La revista Muy Interesante es va fer l'eterna pregunta sobre si és bo o dolent dormir amb plantes. En aquest sentit, constatava que si la respiració d'una planta durant la nit fos un problema real, aleshores ningú podria acampar en un bosc perquè seria un problema sever. En aquest sentit, constata que la quantitat d'oxigen que una planta consumeix durant la nit és insignificant, si es compara amb el consum dels éssers humans. I encara hi ha més. La mateixa publicació detalla que una persona adulta consumeix prop de 100 litres d'oxigen durant vuit hores de son profund. En aquest sentit, una torreta de petúnies que pesi uns 5 quilos, consumeix, durant aquest mateix temps, prop de 10 mil·lilitres

dormitori plantes unsplash
Dormitori amb plantes / Unsplash

La connexió entre les plantes d'interior i la política internacional

A simple vista pot costar establir una connexió entre les plantes i la política internacional, però, certament, també hi estan connectades a través de qüestions ambientals i de benestar. En primer lloc, sense anar més lluny, el cultiu de plantes d'interior pot tenir un impacte ambiental significatiu, especialment si s'utilitza una gran quantitat d'aigua o si es fan servir fertilitzants i pesticides químics. Està clar que l'impacte d'una sola planta podria ser mínim, el cas és que si es considera tota la quantitat de plantes que es cultiven arreu, l'impacte pot ser significatiu. Com a resultat, les polítiques ambientals internacionals relacionades amb l'aigua i productes químics, poden tenir certes implicacions en el cultiu de plantes d'interior.

En segon lloc, entren en joc les qüestions de benestar. Com s'ha pogut veure, les plantes d'interior i la salut mental podrien estar estretament lligades. Els estudis posats sobre la taula haurien demostrat ja de llarg aquests beneficis. Per tant, també podria tenir implicacions per a la salut pública i polítiques relacionades amb la qualitat de vida. Pot semblar estrany, però el cas és que les plantes d'interior cada vegada s'estan fent servir més en polítiques de jardineria urbana. Aquests plans poden ser una manera de millorar la qualitat de vida de les persones per promoure la sostenibilitat ambiental.

En aquest sentit, un estudi publicat a la revista Environmental Health Perspectives el 2019 va trobar que les plantes d'interior poden millorar la qualitat de l'aire en interiors, cosa que podria tenir implicacions importants per a la salut pública. Els investigadors van trobar que les plantes d'interior poden ajudar a reduir la quantitat de contaminants a l'aire, incloent-hi compostos orgànics volàtils i partícules fines.

plantes interior unsplash
Plantes d'interior / Unsplash

Algunes ciutats ja han començat a seguir aquests exemples. Com és el cas de Nova York, que ha implementat diversos projectes de jardineria urbana sota el "Greening GreenThumb", que se centra en la creació de jardins de plantes d'interior en les comunitats locals. Londres també ha creat projectes similars sota el nom "The Indoor Garden Project". Singapur i també Montreal han implementat aquest tipus de projecte. En aquest sentit, moltes ciutats d'arreu del món han implementat programes de jardineria per promoure la salut mental i benestar dels seus residents. 

Finalment, en tercer lloc, s'hi troba la diplomàtica cultural. Un aspecte que no es pot menystenir. En algunes cultures, les plantes d'interior tenen un significat simbòlic especial. La diplomàcia cultural és una forma de política internacional que se centra a promoure l'entesa i la cooperació entre cultures diferents. L'intercanvi de plantes d'interior i la valoració del seu significat cultural poden ser una forma de fomentar la comprensió mútua entre diferents països.

 

Imatge principal: bon rotllo entre plantes / Unsplash