Rússia ha començat el 2023 amb una campanya militar estancada a Ucraïna. Segons informa aquest dimarts el servei d'intel·ligència de la Defensa del Regne Unit en el seu informe diari sobre la guerra, "les forces russes només han aconseguit guanyar alguns centenars de metres de territori per setmana", malgrat els intents de "reprendre les grans operacions ofensives des de principis de gener", indiquen. Els britànics diuen estar "gairebé segurs" que "Rússia manca ara de les municions i unitats de maniobra necessàries per a realitzar ofensives amb èxit", i per això, de moment, només poden aspirar a aguantar les seves posicions. 

"Objectius poc realistes"

És precisament per aquesta manca de recursos bèl·lics que els militars russos amb poder de decisió es troben entre l'espasa i la paret: "Els comandants superiors probablement fan plans que requereixen unitats poc expertes i sense experiència per aconseguir objectius poc realistes a causa de la pressió política i professional" de Rússia. I és que, segons la intel·ligència britànica, "és probable que els líders russos continuïn exigint avenços radicals" i impossibles, tot i que la realitat s'acaba imposant i l'escassetat es fa notar: "Continua sent poc probable que Rússia pugui reunir les forces necessàries per a afectar substancialment el resultat de la guerra en les pròximes setmanes", conclouen.

Rússia prepara una ofensiva per l'aniversari de la guerra

D'altra banda, i segons les informacions de l'Institut de l'Estudi de la Guerra (ISW, en anglès), Ucraïna està convençuda que a Rússia "s'estan preparant per a llançar una ofensiva decisiva a gran escala contra l'est d'Ucraïna a mitjan febrer". Encara que els serveis d'intel·ligència coincideixin en creure que Rússia no està preparada per fer-ho, la Defensa ucraïnesa considera que Moscou ho vol fer coincidir amb el primer aniversari de l'inici de la invasió, el 24 de febrer. A més, els "permetria a les forces russes atacar posicions ucraïneses abans de l'arribada de tancs occidentals i vehicles de combat d'infanteria".