El Regne Unit està tenint una resposta exemplar cap a Ucraïna. Segons s'ha sabut aquest dijous, el Regne Unit proporcionarà uns 45 milions de lliures esterlines (uns 53,25 milions d'euros) per ajudar als vulnerables a Ucraïna i a les seves fronteres. El govern britànic ha constatat que aquests diners es destinaran a agències de l'ONU i organitzacions benèfiques que ofereixen ajuda vital i donen suport als supervivents de violència sexual, en una nació devastada per la guerra. Això vol dir, doncs, segons l'agència PA Media, que ja s'ha assignat el paquet complet d'ajuda humanitària de 220 milions de lliures (260,32 milions d'euros) del Regne Unit per a Ucraïna. Dels primers 45 milions, 15 aniran destinats al Fons Humanitari de l'ONU per a Ucraïna, que distribueix aliments, aigua, refugi i altres necessitats bàsiques. A més de treballar per prevenir la violència sexual. Uns altres 15 milions aniran a parar a Unicef, per proporcionar aliments a dones embarassades i suport a la salut mental per a nens. Per altra banda, les organitzacions d'ajuda a Moldàvia i altres països veïns, rebran 10 milions per a protegir als que fugen de la guerra, mentre que 5 milions més es destinaran a la Federació Internacional de la Creu Roja a Ucraïna. Unes xifres que semblen altes, però és que segons la mateixa ONU, uns 16 milions de persones necessiten assistència humanitària dins d'Ucraïna. Uns set milions són desplaçats interns, mentre que 5,5 milions de refugiats han marxat cap a països veïns. 

Però, per què Johnson s'ha bolcat amb Ucraïna?

El primer ministre britànic, Boris Johnson, podria semblar que està liderant la resposta del Regne Unit i de la Unió Europa –tot i que ja no en forma part– cap a Ucraïna. I és que alguns funcionaris britànics s'han estat felicitant aquests darrers dies i setmanes per la resposta del seu país davant la guerra, segons recull Politico.eu. Des de l'inici de la guerra, el passat 24 de febrer, és a dir, fa 72 dies, el Regne Unit ha intentat desenvolupar un paper de lideratge en els esforços per ajudar a Ucraïna, enviant armes, adoptant una línia dura contra les exportacions russes i prenen mesures per reduir aranzels. Mentre Johnson va aplicant mesures i sancions pel seu compte, tot sembla indicar que a la Unió Europea –amb 27 estats membres– té un altre ritme. Ucraïna ho ha notat. El president del país, Volodímir Zelenski, ha elogiat Johnson per "ajudar més" que altres líders i ha condemnat a altres membres de la UE que han tardat més a deixar de comprar el petroli i el gas rus.

zelenski johnson parlamento ucrania guerra rusia ucrania efe
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, saludant el primer ministre britànic, Boris Johnson, després de la intervenció al parlament ucraïnès / Efe

Però encara n'hi ha més. El primer ministre britànic es va convertir en el primer líder mundial en dirigir-se al parlament a Kíiv a través d'un enllaç de vídeo. I cal recordar que, el passat 9 d'abril, va visitar la capital del país per sorpresa. Organitzat en secret, va ser un èxit diplomàtic. Tot fa pensar, que Johnson voldria penjar-se alguna medalla després del Brexit. I és que, per exemple, la secretària  de comerç internacional, Anne-Marie Trevelyan, Brexiteer, explicava a Politico.eu que el govern britànic havia reduït els aranzels a Ucraïna a través del seu acord de lliure comerç. Un fet que hauria estat impensable abans del Brexit. La mateixa publicació també es fa ressò d'unes declaracions d'Anand Menon, cap del Regne Unit en un grup d'experts de Changing Europe. Així, exposava que tenia sentit que el govern britànic esperés guanyar la partida a Europa en un moment de crisis (i després del Brexit). "La política del Brexit significava que el govern volia sortir i ser vist". Precisament això, és que el que està duent a terme Johnson i la política amb Ucraïna. Unes ajudes i un rentat d'imatge que arriben justament quan el primer ministre britànic ha hagut de fer front i 'lluitant' amb les festes durant el confinament i una crisi per l'augment del cost de la vida. Molts ja comencen a acusar a Johnson de 'refugiar-se' en Ucraïna per desviar l'atenció.

La UE deixa fer (?)

Un funcionari del govern, segons recull la mateixa publicació, hauria dit que la resposta "és tan caòtica" que la major part de coses que fa amb Ucraïna "no és creïble". “Si ho tingués tot sota control i després prengués mesures enèrgiques contra Rússia, se sentiria més efectiu. Però atès que la resta del que fa és tan caòtic, la resposta sobre Ucraïna sembla un posat”. La UE sembla que deixa fer. Els diplomàtics europeus estan més a la defensiva. Un d'ells argumentava que els 27 estaven discutint reducció de barreres comercials amb Ucraïna abans de la guerra, deixant que el Regne Unit es posés al dia. Els Estats membres de la UE tenen, de fet, un volum comercial molt més important amb Ucraïna que no pas el Regne Unit. "Johnson sembla passar molt de temps comparant-se amb la UE, però no gaire temps verificant els seus fets", deia i es burlava un altre diplomàtic. Un altre va fer broma: “El benestar de l'economia ucraïnesa no depèn dels aranzels britànics”.

La UE treu les dents pel que fa a la política de refugiats. El Regne Unit no ha obert la porta als que fugen de la guerra, asseguren. “En l'àrea dels refugiats, per exemple, no hi ha res”. I la Comissió Europea, constata també Politico.eu va dir en resposta a les preguntes dels legisladors de la UE: "Si bé les reformes dutes a terme per països tercers poden servir d'inspiració per a les nostres polítiques, la UE desenvolupa la seva competitivitat seguint la seva pròpia agenda proactiva".

boris johnson downing street efe
El primer ministre britànic, Boris Johnson, per Downing Street / Efe

Johnson ja té un carrer amb el seu nom

Sigui com sigui, des del Brexit, el Regne Unit li ha girat l'esquena a Europa i s'ha buscat la vida per teixir aliances i actuar com a actor global en solitari. Comencen a ser ja uns experts que constaten que el Regne Unit se sent còmode en aquest nou paper anhelat. “Reafirma el paper de 'gran poder' que el Regne Unit ha estat buscant exercir des del final de la Segona Guerra Mundial”, explicava a France 24 Tim J. Oliver, professor de política britànica i polítiques públiques a la Universitat de Manchester. "Això significa un país que es veu a si mateix com a administrador de l'ordre internacional i un dels grans jugadors a càrrec del sistema”.

I Johnson ja està començant a recollir els seus fruits. Els ucraïnesos elogien el primer ministre britànic. Tant és així, que ja dona nom a un carrer. Una ciutat ucraïnesa ha canviat el nom d'un carrer i l'ha rebatejat com a Boris Johnson en reconeixement dels esforços del Regne Unit durant la guerra. Es tracta, segons recull el diari The Daily Telegraph, d'un carrer a la ciutat de Fontanka, als afores d'Odessa, on les tropes ucraïneses resisteixen encara a les forces russes. Fins ara, el carrer es deia Vladímir Mayakovsky, un famós poeta i dramaturg rus. Així, el consell de Fontanka ha anunciat els seus plans per canviar el seu nom a Boris Johnson Street o вулиця Бориса Джонсона, segons destaquen diversos informes que recull, en aquest cas, Business Insider. El consell hauria dit que Johnson és un dels "opositors amb més principis a la invasió russa, un líder en les sancions a Rússia i en el suport a la defensa d'Ucraïna", constata el The Sun. Una decisió que s'hauria pres després que visités Kíiv, quelcom que, per ara, el president dels Estats Units, Joe Biden, no ha fet. 

De moment, els ucraïnesos estan contents amb el paper del Regne Unit. Una enquesta del mes de març ho demostra en ser considerat, al costat de Polònia, Lituània i els Estats Units, com un dels aliats més importants del país. Caldrà esperar una mica més per saber si, a escala internacional, Johnson aconsegueix el que busca. 

 

Imatge principal: primer ministre britànic, Boris Johnson, saludant / Efe