El president rus, Vladímir Putin, va proposar reprendre les converses amb Ucraïna durant una intervenció televisada des del Kremlin, només unes hores després que Kíiv i diversos països europeus instessin Moscou a acceptar un alto el foc complet i incondicional de 30 dies a partir de dilluns vinent. Arran de l’anunci de Putin, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va expressar la seva disposició a trobar-se amb ell a Turquia.
➕ Incertesa sobre les converses entre Rússia i Ucraïna a Turquia: tot el que has de saber
➕ Qui és qui de la delegació que ha enviat Putin a Turquia per a les converses de pau amb Ucraïna?
Tot i això, el mateix dimecres a la nit, el Kremlin va comunicar que Putin no assistirà a les negociacions. En lloc seu, la delegació russa estarà liderada per Vladímir Medinski, exministre de Cultura i conegut per les seves postures de línia dura. Medinski ja va participar en les negociacions fallides del 2022. Fins aleshores, Moscou s’havia negat a confirmar qui representaria Rússia a Istanbul.
La proposta de participació directa de Putin va rebre el suport del president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, crític amb el suport militar occidental a Ucraïna, qui va demanar públicament a Putin que assistís a les converses. Per la seva banda, l’expresident nord-americà Donald Trump va afirmar que "creu que tots dos líders hi seran presents" i fins i tot va suggerir que ell mateix podria participar-hi.
Per què Turquia?
Des de l’inici de la invasió, Turquia, tot i ser membre de l’OTAN, ha mantingut una posició diplomàtica equilibrada entre Rússia i Ucraïna, amb l’objectiu de conservar bones relacions amb tots dos veïns del mar Negre. En aquest context, ja ha exercit el paper d’amfitriona en dues rondes de negociacions, incloent-hi la trobada clau de març de 2022 a Istanbul, en què es va plantejar una proposta inicial per posar fi al conflicte.
No obstant això, aquell procés es va interrompre bruscament després de la retirada de les tropes russes de la localitat de Butxa, als afores de Kíiv, on es van descobrir centenars de cossos de civils morts durant l’ocupació russa. Des d’aleshores, els contactes entre ambdues parts han estat escassos i centrats majoritàriament en qüestions humanitàries, com ara intercanvis de presoners i repatriacions de soldats morts.
Què està en joc?
Rússia insisteix que les converses han d’abordar el que anomena les “causes fonamentals” de la guerra, entre elles la “desnazificació” i la desmilitarització d’Ucraïna —dos conceptes amplis que Moscou ha utilitzat com a justificació de la invasió—. A més, exigeix que Ucraïna reconegui com a russos els territoris que actualment estan sota ocupació militar.
Kíiv rebutja frontalment qualsevol cessió territorial, tot i que Zelenski ha admès que la recuperació d’aquests territoris podria dependre d’un procés diplomàtic a llarg termini. De moment, les dues parts ni tan sols aconsegueixen posar-se d'acord en una treva temporal.
Ucraïna va acceptar fa unes setmanes la proposta dels Estats Units per a un alto el foc incondicional, que Zelenski considera condició prèvia per negociar. En canvi, Putin l’ha rebutjada, aprofitant l’avantatge que mantenen les seves forces en certs trams del front.
Què passarà ara?
Zelenski ha advertit que, si Putin finalment no participa en les converses, els països occidentals haurien de respondre amb sancions contundents. També ha afirmat que les pròximes accions d’Ucraïna dependran de la composició de la delegació russa.
Els líders europeus, com Emmanuel Macron i Friedrich Merz, ja han amenaçat amb noves sancions si les converses no donen resultats tangibles. De fet, la Unió Europea va aprovar aquest dimecres un nou paquet de mesures contra Rússia, que ja acumula més de 20.000 restriccions, incloent mesures dirigides contra la seva flota petroliera paral·lela.
Mentrestant, des dels Estats Units, Trump ha amenaçat d'imposar aranzels a la indústria petroliera russa, i el senador Lindsey Graham ha defensat una taxa del 500% sobre les importacions d’energia procedents de països que continuïn comprant petroli, gas o urani a Rússia.