El Tribunal Suprem del Regne Unit ha decidit aquest dimarts, amb un veredicte unànime, en contra del primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, en considerar "il·legal" la suspensió del Parlament durant cinc setmanes.

La decisió judicial deixa sense validesa el decret amb efectes immediats, per la qual cosa el Parlament podrà tornar a reunir-se ben aviat.

Els onze jutges de la màxima instància judicial d'aquest país havien d'examinar dos recursos diferents: el de la Cort d'Apel·lació d'Escòcia, que va considerar il·legal la mesura adoptada pel cap de Govern, i la del Tribunal Superior de Londres, que va determinar que la qüestió era competència política.

Els jutges han argumentat que la decisió de bloquejar el parlament és il·legal perquè té com a conseqüència frustrar la capacitat del parlament de dur a terme les seves funcions constitucionals sense una raó justificable". En conseqüència el tribunal estableix que les instruccions que el primer ministre va oferir a la reina eren "il·lícites, nul·les i sense cap efecte". I, per tant, dictamina que el tancament del Parlament signat per la reina va ser il·legal. "Això vol dir que quan els comissaris reials van entrar a la Casa dels Lords va ser com si hi entressin amb un full en blanc". Els jutges estableixen que ara li correpon al parlament decidir què fer.

Jeremy Corbin, el cap de l'oposició laborista al Parlament, s'ha apressat en demanar la dimissió de Johnson. Ho ha fet en un congrès del Partit Laborista, on els delegats han cridat en contra del primer ministre. També han demanat la dimissió de Johnson la portaveu del SNP, el partit nacionalista escocès, Joanna Cherry, i Liz Saville Roberts, la líder del Partit Nacionalista Galès.