El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres la Comissió Europea presidida per l'alemanya Ursula von der Leyen per 461 vots a favor, 157 en contra i 89 abstencions, i un total de 707 vots emesos.

Amb el suport de l'Eurocambra, la nova Comissió Europea recollirà el testimoni de la presidida per Jean-Claude Juncker per als pròxims cinc anys i començarà a treballar el pròxim 1 de desembre.

Borrell, nou cap de la diplomàcia europea

Així, la cambra també ha donat el seu vistiplau al socialista Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea i vicepresident de la Comissió Europea. Si bé Borrell estarà al capdavant de la diplomàcia europea, fins a tres eurocomissaris tindran carteres amb una destacada dimensió exterior.

El diplomàtic hongarès Olivér Várhelvi serà el comissari encarregat de les relacions amb els països veïns de la UE i la seva ampliació, mentre la finesa Jutta Urpilainen serà l'eurocomissaria de Col·laboracions Internacionals, que tindrà la vista especialment posada a l'Àfrica.

Com a responsable de Comerç, Phil Hogan liderarà les negociacions del bloc amb tercers països en aquesta àrea en un moment tens en l'escena internacional per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

El Regne Unit, sense cadira

El Regne Unit de moment no tindrà una cadira a l'executiu de Von der Leyen arran de la seva negativa a nominar un candidat en ple període electoral.

La Comissió Europea va iniciar un procediment d'infracció contra el Regne Unit per aquest fet, deixant clar que ha pres totes les mesures possibles per forçar a Londres i evitar crítiques sobre la seva legitimitat.

Qui ha votat què?

El Partit Popular Europeu, els socialistes i els liberals de Renovar havien anunciat que votarien a favor de la Comissió Von der Leyen, mentre el grup dels Verds/ALE ha optat majoritàriament per l'abstenció. Per exemple, els nacionalistes escocesos de l'SNP hi han votat a favor. "Tornarem i comptem amb vostè", li ha dit l'eurodiputat Alyn Smith, referint-se al Brexit.

Dues vicepresidències per a l'Est

Mentre les vicepresidències més potents han anat a mans dels països nòrdics, Von der Leyen ha compensat l'Est d'Europa amb dues vicepresidències més no executives.

En la seva quarta legislatura com a comissari, l'eslovac, Maroš Šefčovič, serà responsable de les relacions interinstitucionals, la txeca Jourová a la cartera de Valors i Transparència, i la croata Dubravka Suica estarà centrada a mitigar l'impacte de la globalització i les amenaces a la democràcia.

Una cartera pels Verds

El jove lituà de 28 anys i únic polític dels Verds en aquesta comissió, Virginijus Sinkevičius, serà l'eurocomissari de medi ambient. Tanmateix, com a responsable del 'Pacte Verd', Timmermans estarà per sobre d'aquesta cartera.