El judici pels atemptats del 13 de novembre de 2015 a la sala Bataclan, a sis terrasses de París i a l'Estadi de França, que van causar 130 morts i més de 400 ferits, comença avui per determinar les responsabilitats dels 20 acusats, cinc dels quals estan segurament morts.

L'obertura del procés pel president del tribunal, Jean-Louis Périès, està programada a les 10:30 h al vell Palau de Justícia de París, a uns centenars de metres de la catedral Nôtre Dame.

Entorn de l'edifici s'han establert unes mesures de seguretat draconianes perquè els serveis secrets consideren que el risc terrorista continua sent elevat a França. Les forces de seguretat han establert un perímetre de seguretat amb controls d'identitat sistemàtics al seu interior i la interrupció del trànsit rodat als carrers circumdants.

Les tres jornades del procés d'aquesta setmana es dedicaran a la presentació dels encausats i a l'organització de les audiències, amb la convocatòria de les víctimes que s'han constituït en acusació particular (ho han fet ja els 1.800) i les que encara ho podrien fer.

També a la lectura d'un resum d'un sumari en el qual s'han acumulat 542 volums amb al voltant d'un milió de pàgines. Caldrà esperar a dilluns vinent perquè compareguin els primers testimonis, investigadors de la policia i dels serveis antiterroristes.

Els testimonis

Després se succeiran durant cinc setmanes els testimonis de supervivents abans que, al novembre, donin compte de la seva actuació responsables polítics, començant pel llavors president del país, François Hollande, i el que era el seu ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve.

Al desembre serà el torn de familiars d'alguns dels terroristes que es van suïcidar mentre cometien els atacs o que van ser abatuts per les forces de l'ordre.

Entre gener i març arribarà el dels que compareixeran durant aquests nou mesos davant del tribunal, inclòs Salah Abdeslam, el que desperta més atenció perquè és l'únic membre dels comandos que segueix viu.

Seran absents uns altres sis, cinc dels quals es presumeix que estan morts, com Oussama Atar, al que els instructors consideren que va ordenar els atemptats i l'únic que, en conseqüència, està inculpat pel càrrec de direcció d'una organització terrorista.

El màxim responsable es presumeix mort

Oussama Atar, que es creu mort des de 2017 en un bombardeig de la coalició internacional que opera a Síria i l'Iraq contra el Estat Islàmic, s'enfronta teòricament a una pena de cadena perpètua.

També podria caure'ls aquesta condemna a uns altres deu acusats. El sirià Omar Darif és l'únic acusat que en principi és viu i no està a disposició del tribunal, en un judici que difícilment podrà cobrir totes les esperances que han posat les víctimes i els seus familiars.

En qualsevol cas, la Justícia francesa ha posat mitjans sense precedents, començant per la construcció d'una sala d'audiències especial amb capacitat per a 550 persones en la qual excepcionalment es gravarà per a la història tot el procés (la presa d'imatges està estrictament prohibides en els judicis a França).

sala audiències judici|seny paris bataclan efe

La sala on es jutjarà els autors de l'atemptat / EFE

A això s'afegeix una sala de retransmissió per a la premsa (hi ha 141 mitjans acreditats) i unes altres onze per a les parts civils, la qual cosa significa que unes 2.000 persones podran seguir en directe els debats a l'interior del Palau de Justícia.

A més, s'ha creat una ràdio web perquè les víctimes i els seus familiars, amb uns codis confidencials, puguin escoltar-los des de qualsevol lloc on es trobin.

 

Foto principal: Exterior de la sala Bataclan de París / Europa Press