ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna han circulat tota mena d'imatges i vídeos. A través de les xarxes socials s'ha difós un vídeo d'una dona gran enfrontant-se als soldats russos i donant-los llavors de gira-sol perquè les flors florissin "quan moris aquí". La CNN també va enregistrar imatges d'una àvia en un dels suburbis de Kíiv ensenyant còctels Molotov i instruccions que va trobar a Google perquè els civils en poguessin fabricar més, mentre cridava "que aquests russos de merda vinguin aquí".

Però, encara n'hi ha més. Les dones són ja el 10% de l'exèrcit ucraïnès, segons el portal Christian Science Monitor. De fet, poden combatre des del 2016. Dos anys abans, quan Rússia es va annexionar Crimea i els prorussos van encetar la guerra del Donbass, les dones ja van prendre les armes i van participar en els combats. Van treballar com a franctiradores, metgesses de combat i soldats per defensar llars en temps de crisi. Ara bé, tal com recull la publicació Slate en aquell moment, l'exèrcit no va 'contractar' oficialment les dones en aquests llocs i, per tant, no es van incloure mai en registres militars com a desenvolupadores de les tasques que feien. Sí que van ser incloses en altres feines com, per exemple, costureres, cuineres, infermeres o netejadores. Quan aquestes dones van abandonar l'exèrcit, havien lluitat igual que els homes i tenien les mateixes cicatrius, físiques i emocionals. Però no van rebre cap mena de suport. Justament això, és el que descriu el documental Invisible Battalion (2017)que recull la història de sis dones que van servir militarment. Al llarg del documental, les dones exhibeixen diferents nivells de valentia, en les franctiradores es veu com mantenen la calma durant les operacions militars, altres com estalvien per comprar un rifle i altres que mostren físicament una duresa d'acer. 

Canvi de paradigma

La guerra del 2014 al Donbass va obligar a deixar enrere els estereotips i a no discriminar. La diferència és que ara sí que hi ha un camí formal per a les dones de servir a l'exèrcit. L'any 2017, quan es va estrenar el documental, es van obrir 62 llocs de manera oficial perquè dones poguessin combatre. És a dir, les van registrar finalment com a soldats oficials i els van atorgar proteccions per desenvolupar les tasques. De fet, el passat 23 de desembre sortia una notícia que detallava que el Ministeri de Defensa del país havia ampliat significativament el grup de dones ucraïneses que havien de registrar-se per a un possible servei militar obligatori en cas de guerra important. 

EuropaPress soldados ejercito ucraniano ucranianas donetsk

Soldats ucraïneses / Europa Press

D'aquesta manera, tal com ressalta la publicació Coffee Ordie, amb una regulació actualitzada que va entrar en vigor el 17 de desembre, les dones entre 18 i 60 anys que són aptes per al servei militar i treballen en una àmplia gamma de professions han de registrar-se a les forces armades ucraïneses. En cas de guerra, es deia aleshores, aquesta reserva de dones podria mobilitzar-se com a part de la reserva nacional per servir en diferents especialitats militars. Tal com assenyala la publicació Christian Science Monitor, les dones ja han pogut des de fa dos o tres anys, estudiar en col·legis militars per assolir rangs més alts. 

El servei militar és obligatori per als homes ucraïnesos, tot i que en pots quedar exempt si tens alguna malaltia. Tanmateix, per a les dones, la cosa és diferent. No hi ha servei militar obligatori. Ja a finals de desembre es constatava que ni en el cas d'una invasió russa, a les dones registrades només se'ls pot oferir d'entrar a l'exèrcit, no obligar-les. Per ara, tal com ha pogut saber ElNacional.cat a través de diversos testimonis, es prioritza les persones que tenen experiència a l'exèrcit, ja que les llistes de grups de defensa són llargues.

 

 

Imatge principal: una soldat en una de les trinxeres / Europa Press