El Papa ha pronunciat sense problema el missatge pasqual i ha alertat dels "vents de la guerra" a Europa. Després de presidir la missa de Diumenge de Resurrecció a la plaça de Sant Pere davant de més de 30.000 persones, el papa Francesc ha tret el cap des del balcó de la lògia central de la basílica, ha pronunciat el missatge pasqual i ha impartit la benedicció urbi et orbi. El Pontífex ja va presidir la Vigília de Dissabte Sant, després del nou ensurt amb el viacrucis. I és que Francesc va renunciar al tradicional viacrucis de Divendres Sant per cuidar la seva salut davant la resta de ritus de la Setmana Santa.

"No permetem que els vents de la guerra bufin cada vegada més forts sobre Europa i sobre el Mediterrani", ha advertit el Papa, en referència als conflictes a Ucraïna i Gaza. En el missatge, Jorge Mario Bergoglio ha repassat els conflictes i els mals en el món, tot afirmant que Déu "obre les portes de la vida, aquestes portes que tanquem contínuament amb les guerres que proliferen en el món". "La guerra sempre és un absurd i una derrota. No permetem que els vents de la guerra bufin cada vegada més forts sobre Europa i sobre el Mediterrani. Que no se cedeixi a la lògica de les armes i del rearmament", ha avisat, abans d'afegir que "la pau no es construeix mai amb les armes, sinó allargant la mà i obrint el cor".

Les guerres d'Ucraïna i Gaza

Francesc ha recordat que "les víctimes de tants conflictes que estan en curs en el món, començant pels d'Israel i Palestina, i a Ucraïna", a més de demanar que "Crist ressuscitat obri un camí de pau per a les martiritzades poblacions d'aquestes regions". És d'aquesta manera que ha reclamat "respectar els principis del dret internacional" i "un intercanvi general de tots els presoners entre Rússia i Ucraïna". "Tots per tots!", ha dit. Així mateix, el Pontífex ha reiterat la seva crida perquè "es garanteixi la possibilitat de l'accés d'ajudes humanitàries a Gaza, exhortant novament el ràpid alliberament dels ostatges segrestats el passat 7 d'octubre i un immediat alto el foc a la Franja". "No permetem que les hostilitats en curs continuïn afectant greument la població civil, ja extenuada, i principalment els nens. Quant patiment veiem en els seus ulls", ha assenyalat. "Amb la seva mirada ens pregunten: Per què? Per què tanta mort? Per què tanta destrucció? La guerra és sempre un absurd i una derrota", ha conclòs.

D'altra banda, Francesc ha revelat que en el conclave del 2005 hi va haver "maniobres" entre els cardenals i que el van intentar utilitzar perquè no volien escollir un Papa estranger, tot i que ell va afavorir l'alemany Joseph Ratzinger. Així ho ha explicat en el llibre-entrevista El Sucesor, on relata per primera vegada els deu anys de convivència amb Benet XVI.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!