El Papa ha presidit la Vigília de Dissabte Sant, després del nou ensurt amb el viacrucis d'aquest divendres. "Per conservar la salut davant la vigília de demà (dissabte) i la Santa Missa del Diumenge de Resurrecció, aquesta tarda (divendres) el papa Francesc seguirà el viacrucis del Coliseu des de la Casa Santa Marta", va indicar el Vaticà, quan la cerimònia estava a punt de començar amb milers de fidels congregats al voltant del monument. La renúncia del Pontífex a presidir el tradicional viacrucis de Divendres Sant va tornar a disparar els rumors sobre la seva salut.

Ara, el Vaticà ha confirmat la presència del Papa (de 87 anys) a la missa de la Vigília de Dissabte Sant, que s'ha celebrat a les 19.30 hores a la basílica de Sant Pere. Es tracta d'una de les cerimònies més llargues de la tradició catòlica, de gairebé tres hores. Francesc ja va llegir l'homilia de Dijous Sant sense problemes, i això que la lectura es va allargar durant 23 minuts. També va presidir la missa de Dijous Sant en una presó de dones a Roma i la cerimònia de la passió de Crist de divendres a la basílica de Sant Pere.

La renúncia al viacrucis de Divendres Sant

Però va haver de renunciar al viacrucis, per cuidar la seva salut davant de la resta de ritus de la Setmana Santa. Estava tot preparat: el dispositiu de seguretat en el camí des del Vaticà, l'organització preparada per rebre al Papa en el Coliseu (símbol de la persecució dels primers cristians) i 25.000 fidels presents, així com la butaca blanca a la llotja del turó del Palatí —que va quedar buit—. Anava a ser el viacrucis més personal de Jorge Mario Bergoglio, ja que havia escrit personalment les "meditacions": els textos que es llegeixen durant les catorze estacions que recorden el camí a la creu de Jesús. L'any passat tampoc hi va participar, per recomanació dels metges, ja que acabava de sortir de l'hospital per una bronquitis. En aquesta ocasió, segurament també hi ha hagut una recomanació mèdica.

Fins a aquest ensurt, el Papa ha participat amb normalitat a la resta de ritus de la Setmana Santa i, fins i tot, dimecres va entrar a l'audiència general caminant amb els fidels —no en cadira de rodes, com és habitual—. En les últimes setmanes sí que havia renunciat a llegir en públic els seus discursos i homilies, ja que es cansa per les seqüeles d'una recent grip. Segons el calendari confirmat pel Vaticà, continuarà presidint la Setmana Santa romana aquest dissabte amb la Vigília Pasqual i la missa de Resurrecció de diumenge, amb el posterior i tradicional urbi et orbi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!