Dos dels argentins més coneguts al món actualment no han mantingut una bona relació fins ara. És el cas del papa Francesc i el president d'extrema dreta, Javier Milei. Amb visions del món completament antagòniques, han criticat els postulats de l'altre en el passat, fins i tot, Milei ha arribat a titllar el pontífex de "representant del maligne a la Terra". Tanmateix, han mantingut les formes i han estat amigables en la seva primera trobada en la canonització de la primera santa argentina. 

Després de la missa, el papa Francesc s'ha apropat a Javier Milei i en veure'ls ha exclamat: "T'has tallat els cabells!". Aquestes primeres paraules han marcat una conversa distesa entre els dos en què poc s'han vist les grans rivalitats que han marcat la seva relació pública fins al moment. Cal tenir en compte, que Milei ha fet servir el pontífex i els seus postulats en favor de la justifica social com l'exemple de tot allò que per ell és moralment reprovable. Tanmateix, d'ençà que el polític d'extrema dreta va posar un peu a la Casa Rosada, ha rebaixat el seu to respecte al pontífex. 

El president argentí ha declarat a mitjans del seu país que ell s'ha presentat a aquesta trobada amb la voluntat de tenir "un diàleg molt fructífer". És més, ha canviat els qualificatius amb què es refereix al pontífex respecte a la campanya, ja que ha afirmat que és "l'argentí més important de la història". 

Purga a les files de Milei

Tot i que fa molt poc que és president, Milei ja es troba purgant el seu govern. Concretament, ha demanat que la renúncia de dos alts càrrecs lligats a governadors provincials considerats "traïdors" per ell, després del fracàs parlamentari de la denominada llei òmnibus. Segons va publicar al seu compte oficial l'Oficina del President de la República Argentina, el llibertari va sol·licitar la renúncia al titular de l'Administració Nacional de la Seguretat Social (ANSES), Osvaldo Giordano, i a la secretària de Mineria, Flavia Royon.

Tot i que el text no explica els motius de l'acomiadament, deixa entreveure que l'enfrontament obert entre el mandatari i els governadors en el marc de la discussió a la Cambra de Diputats de la Llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins està relacionat, ja que, segons el comunicat, els càrrecs públics han de defensar els argentins "del constant atac dels que pretenen sostenir els seus privilegis a costa de la fam del poble".

Després del revés que va suposar la no aprovació al Congrés de l'anomenada 'llei òmnibus', que suposava l'eix del seu programa de reformes per desregular l'economia i minimitzar la presència de l'Estat en nombrosos àmbits, Milei va anomenar "traïdors" i "delinqüents" als diputats que, segons la seva opinió, van dificultar l'aprovació de l'articulat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!