Després del fracàs parlamentari de l’anomenada llei òmnibus, el president de l’Argentina, Javier Milei, ha demanat la renúncia de dos alts càrrecs que tenen lligams amb governadors provincials considerats per ell com a “traïdors”. Es tracta del titular de l’Administració Nacional de la Seguretat Social (ANSES), Osvaldo Giordano, i la secretària de Mineria, Flavia Royon, segons va publicar el compte oficial de l’Oficina del President de la República Argentina. Milei ha pres aquesta decisió metre es troba de viatge oficial a Itàlia, en la segona etapa d’una gira internacional que va començar a Israel. Tot i que el text no explica els motius de l'acomiadament, deixa entreveure que l'enfrontament obert entre el president i els governadors està relacionat amb la discussió a la Cambra de Diputats de la Llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins, més coneguda com a llei òmnibus, donat que, segons el comunicat presidencial, els càrrecs públics han de defensar els argentins "del constant atac dels que pretenen sostenir els seus privilegis a costa de la fam del poble". Milei s'ha erigit en el gran salvador del poble argentí de la casta que ha gaudit d'aquests privilegis i aquest dijous va publicar una imatge seva en xarxes socials en què se'l veu caracteritzat com a Terminator, el personatge robòtic que va immortalitzar Arnold Schwarzenegger a la pel·lícula homònima, i fent un joc de paraules amb la frase més coneguda de la segona entrega, Casta a la vista, Baby.

“Traïdors i delinqüents”

Després del revés que va suposar la no aprovació al Congrés de la llei òmnibus, que suposava l'eix del seu programa de reformes per desregular l'economia i minimitzar la presència de l'Estat en nombrosos àmbits, Milei va anomenar "traïdors" i "delinqüents" als diputats que, segons la seva opinió, van dificultar l'aprovació de l'articulat. La purga de Milei s’interpreta una represàlia contra els dirigents que el president considera que van posar traves a la seva llei més emblemàtica, el paquet de normes amb què planejava fer una reforma liberal al país.  "La crisi econòmica elevada i el moment històric actual requereixen funcionaris públics compromesos amb la modernització, simplificació i desburocratització de l'Estat", va afirmar Milei al comunicat. "Els qui assumeixen la responsabilitat d'un càrrec públic han de comprendre la dura realitat que enfronten els argentins, i defensar-los del constant atac dels que pretenen sostenir els seus privilegis a costa de la fam del poble", ha afegit.

Càrrecs amb vinculacions peronistes

Osvaldo Giordano respon a la governació de la província de Còrdova (centre) i la seva dona, la peronista cordovesa Alejandra Torres, va votar en contra de diversos articles de la llei dimarts passat. Royon -que ocupava el càrrec a Mineria en la gestió d'Alberto Fernández (2019-2023) i té vincles amb l'exministre d'Economia i candidat peronista a la Presidència Sergio Massa- respon a la governació de Salta (nord). El malestar amb els governadors i els diputats que els responen podria tenir com a conseqüència la sortida d'altres alts càrrecs, segons avancen mitjans locals.

Una retirada de la llei sorprenent

Milei va definir la llei òmnibus com “un projecte de llei que bé pot determinar el destí de la nostra pàtria”, però va decidir retirar el paquet de lleis i que tornés a les comissions després que els principals articles fossin rebutjats per una majoria de legisladors a la Cambra de Diputats, on s’anava votant el paquet de normes article per article, després que la setmana passada es va aprovar en general, el que va generar tres dies d’acalorats debats i violentes manifestacions fora del Parlament. La decisió de Milei de retirar el paquet de lleis va provocar sorpresa en el país, donat que suposa que el procés torna al punt de partida i ja no val l’aprovació general, i si el govern vol tornar a presentar la llei, haurà de realitzar tot el tràmit parlamentari des del començament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!