El papa Francesc s'ha mostrat a favor d'aprovar lleis que reconeguin la unió civil per a parelles homosexuals. En concret ho ha dit en el documental sobre la seva persona, Francesco, dirigit pel rus Evgeny Afineevsky i que s'ha estrenat aquest dimecres al Festival de Cinema de Roma.

"El que hem de fer és una llei de convivència civil. Tenen dret a estar coberts legalment. Jo vaig defensar això", ha reivindicat sense referir-se mai a aquestes unions amb la paraula 'matrimoni'. I és que el 2010, com a arquebisbe de Buenos Aires (Argentina) es va oposar al matrimoni homosexual.

El Papa també fa una crida perquè l'Església catòlica acompanyi el col·lectiu LGTBI+: "Les persones homosexuals tenen dret a estar en família, són fills de Déu, tenen dret a una família. No es pot fer fora de la família a ningú, ni fer la vida impossible per això".

De fet, en el documental s'hi inclou la història personal d'una parella homosexual d'italians els quals, segons el seu testimoni, el mateix Francesc va animar perquè portessin els seus fills a la parròquia.

Canvi de rumb del Vaticà

Aquest posicionament és nou per al Vaticà, que fins ara havia assegurat que "no existeix cap obertura a les unions entre persones del mateix sexe". Amb aquestes paraules s'havia expressat el secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Giacomo Morandi, per aclarir la postura del Vaticà sobre aquest tema.

Morandi va recordar aleshores que "la institució del matrimoni, constituïda per la relació estable entre marit i muller, es presenta constantment com evident i normatiu en tota la tradició bíblica. No hi ha exemples d''unió' legalment reconeguda entre persones del mateix sexe".