El Papa s'ha mostrat "molt dolgut" davant de la decisió del govern de Recep Tayyip Erdogan de convertir en mesquita l'antiga església bizantina de Santa Sofía d'Istanbul, que des de 1934 era un museu, perdent així el seu caràcter laic.

"El mar em porta lluny, a Istanbul. Penso en Santa Sofia i estic molt dolgut", ha assenyalat el Pontífex durant la pregària de l'Àngelus des de la Plaça de Sant Pere.

Francesc ha expressat així els seus pensaments amb referència a la decisió de la justícia turca que obre a porta a la reconversió del temple en mesquita per al culte musulmà.

EuropaPress Interior Santa Sofia IstanbulMosaics bizantins a l'interior de la basílica de Santa Sofia, a Istanbul / Europa Press

Durant el seu viatge a Turquia el 2014, Francesc es va reunir amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i posteriorment ho va fer amb el primer ministre, Ahmet Davutoglu, i la Direcció General d'Assumptes Religiosos de Turquia o Diyanet, com se la coneix al país. Igualment, va visitar el Museu de Santa Sofía a Istanbul, l'antiga Constantinoble.

La història de Santa Sofia

Inaugurada l'any 360, Santa Sofía va ser una basílica patriarcal cristiana ortodoxa, i principal centre de culte de Constantinoble, fundada per l'emperador romà Constantí com a capital de l'imperi d'Orient, fins a 1.453, quan era capital de l'Imperi Bizantí. Entre 1204 i 1261, en l'època dels croats, va ser reconvertida en catedral catòlica de ritus llatí.

El 1453, quan Constantinoble va ser conquerida pels otomans va passar a ser una mesquita. I el 1931, durant l'època de Mustafá Kemal Atatürk, fundador de la Turquia moderna, va perdre aquesta condició en ser desacralitzada per passar a ser un museu, que es va inaugurar el 1935.

Foto principal: El papa Francesc durant la pregària de l'Àngelus, en una imatge d'arxiu / EFE