De moment, porta tancadíssima. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha insistit aquest dilluns que de la propera cimera a Vílnius (Lituània) no en sortirà una invitació formal per a l'ingrés d'Ucraïna a l'Aliança i també que el propòsit és mantenir el suport "tant de temps com calgui" a Kíiv.

"Els aliats no debatran a Vílnius sobre la possibilitat de cursar una invitació formal a Ucraïna", ha afirmat Stoltenberg, en una compareixença amb el canceller alemany, Olaf Scholz, durant la visita a Berlín, coincidint amb les maniobres aèries que l'OTAN realitza principalment en territori alemany.

La intenció és "marcar un camí de futur"

Stoltenberg ha recordat així mateix que el propòsit de la cimera, que tindrà lloc a la capital lituana l'11 i 12 de juliol, és celebrar una primera reunió del Consell OTAN-Ucraïna, un nou fòrum en què els aliats i Kíiv s'asseuran per "marcar un camí futur".

L'objectiu és "donar suport a Ucraïna" i "tant de temps com calgui" en la seva "legítima defensa" davant de Rússia, però l'OTAN no es planteja "ser part del conflicte", ha recalcat.

Stoltenberg i Scholz han expressat així mateix la voluntat compartida que s'aconsegueixi una "pau justa" a Ucraïna, cosa que, va apuntar el canceller, no significa pas que s'hagi de passar a un "conflicte congelat".

La solució no es pot basar en una "pau dictada" per Moscou, sinó en l'èxit de la contraofensiva de Kíiv per recuperar el territori ocupat per les tropes russes, ha insistit el canceller.

"Com més territori recuperi Ucraïna, més a prop estarem d'aquesta pau justa", ha afirmat Stoltenberg.

Suècia i Finlàndia

El polític noruec i el líder alemany van expressar així mateix la seva esperança que a Vílnius acudeixin tant Suècia com Finlàndia com a membres de l'OTAN, malgrat que la petició d'ingrés sueca continua pendent de la ratificació de Turquia.

Stoltenberg ha recordat que tots dos països van formalitzar la seva sol·licitud per incorporar-se a l'aliança davant la cimera de l'any passat, celebrada a Madrid.

Mentre que Finlàndia va completar el procés i acudirà a la capital lituana com a membre número 31, Suècia encara negocia el vistiplau de Turquia, que considera que aquest país nòrdic acull com a asilats opositors kurds qualificats per Ankara com a "terroristes".

El Consell OTAN-Ucraïna haurà de servir per reforçar la seva cooperació i relacions polítiques amb Kíiv, per la qual cosa espera que els membres de l'organització transatlàntica converteixin l'actual Comissió OTAN-Ucraïna en el Consell OTAN-Ucraïna.

A la Comissió OTAN-Ucraïna es reuniran els 31 països membres de l'Aliança amb Ucraïna, però en aquest fòrum no es prenen decisions, sinó que es tracta d'una plataforma per a consultes amb un soci.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski / Efe