El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha anunciat que l'OTAN ha rebutjat la sol·licitud de Belgrad per desplegar l'exèrcit i la policia a Kosovo per, segons les autoritats sèrbies, protegir la minoria sèrbia perseguida per part de les autoritats kosovars. Concretament, el Govern serbi va presentar aquesta petició el 15 de desembre passat, durant el moment de més tensió entre Pristina i Belgrad. Aleshores, la població serbokosovar va aixecar barricades per protestar contra detencions de membres d'aquesta comunitat.

Així doncs, Vucic ha confirmat aquest diumenge la negativa de la KFOR (la missió de l'OTAN a Kosovo). "En una resposta acuradament redactada, ens ha explicat que no veu la necessitat que les forces de seguretat sèrbies siguin desplegades a Kosovo”, ha explicat el mandatari en una roda de premsa coberta per la radiotelevisió pública sèrbia RTS. Per a Vucic, que ja va declarar el seu escepticisme a l'hora de presentar la sol·licitud, es tracta d'una negativa que "tothom sabia i esperava". No obstant això, ha remarcat la validesa de la petició, en estar emparada en la resolució 1244 de les Nacions Unides.

Les barricades serbokosovars van ser retirades la setmana passada, fet que va contribuir a rebaixar la tensió entre ambdós països. Però aquesta calma ha durat poc, ja que la tensió ha tornat a escalar en les últimes hores després que hagi ferit a trets dos joves serbokosovars al sud de Kosovo. A l'incident, han confirmat les autoritats, hi estaria implicat un agent de seguretat kosovar. De fet, Vucic ha esmentat aquest incident abans de lamentar la passivitat de la KFOR davant de l'"ambient" creat pel primer ministre kosovar, Albin Kurti.

"El treball (de la KFOR) no és preocupar-se per les barricades al nord, sinó protegir la seguretat dels serbis a tot Kosovo. El tiroteig als nens serbis no els va impactar. Diu molt de tots ells i de la seva actitud envers el poble serbi", ha asseverat. "La pregunta ara és si acudim al Consell de Seguretat de l'ONU", ha manifestat. I ha titllat l'OTAN de ser "una eina política en mans de les potències occidentals més poderoses". "Ja veurem què responem", ha conclòs.

Uns 200 serbokosovars protesten contra Vucic i l'acusen de cedir davant Kosovo

Uns 200 serbokosovars han sortit aquest diumenge als carrers de la ciutat de Mitrovica, al nord de Kosovo, per protestar contra Vucic. L'acusen de "traïció" els seus interessos per, suposadament, haver cedit davant Pristina. Els manifestants es refereixen als acords més recents per desescalar les tensions que havien anat en augment al nord de Kosovo. "Vucic, no t'estimem, ens has traït", "Ens has venut", eren alguns dels lemes de les pancartes que enarboraven els manifestants, segons ha informat el portal kosovar Kossev.

Els manifestants creuen que el bloqueig del trànsit del mes passat al nord de Kosovo amb què la minoria serbokosovar denunciava "discriminació per part del govern central" va ser retirat sense el compliment de la majoria de les seves exigències, que comptaven amb el suport de Belgrad. Aquest bloqueig va ser aixecat a petició de Vucic, que va assegurar que havia rebut garanties dels Estats Units i de la Unió Europea (UE), que es complirien les peticions de la minoria serbokosovar. 

Els manifestants reclamen que es retirin les unitats policials especials enviades per Pristina al nord de Kosovo, poblat per serbokosovars. Denuncien que la seva presència és un intent d'intimidar-los i que, a més, contradiu els acords entre Pristina i Belgrad. També acusen el primer ministre de Kosovo, el nacionalista Albin Kurti, de "terror" contra la població serbokosovar.

 

Imatge principal: Fotografia del president de Sèrbia, Aleksandar Vucic.