La tensió entre Kosovo i Sèrbia continua augmentant amb acusacions creuades per part de tots dos països. Des de Belgrad han desafiat la crida de l'OTAN de rebaixar la pressió i des d'aquest dilluns han posat les seves tropes en estat d'alerta màxima, mentre que des de Pristina asseguren que si la missió KFOR de la OTAN no elimina el bloqueig de les carreteres del nord de Kosovo, que els serbis fa setmanes que ocupen amb barricades, ells mateixos s'encarregaran d'obrir el pas. El detonant d'aquest malestar va ser la detenció d'antics agents de policia serbis enmig d'una crisi generada per un ultimàtum de Pristina als serbokosovars perquè canviïn les matrícules sèrbies dels seus vehicles per les de Kosovo. Això va desencadenar protestes al nord del país, on els serbokosovars han muntat barricades per bloquejar la circulació. Durant l'última nit, n'han instal·lat dues més, aquesta vegada dividint la ciutat de Mitrovica, situada en una zona conflictiva a la frontera amb Sèrbia. 

Davant d'aquesta situació, Sèrbia ha decidit respondre i posar el seu exèrcit en alerta màxima, responsabilitzant el govern kosovar de l'escalada de les protestes dels serbokosovars. El president serbi, Aleksandar Vucic, ha assegurat que s'està esforçant per rebaixar la tensió, però ha considerat que els bloquejos a les carreteres de Kosovo són mobilitzacions legítimes. Vucic també ha criticat la comunitat internacional perquè considera que han tolerat un intent d'expulsió de la minoria sèrbia a Kosovo

Acusacions del Kosovo a Sèrbia

El primer ministre kosovar, Albin Kurti, però, ha denegat tenir qualsevol responsabilitat i ha apuntat que aquestes barricades han comptat amb el suport del govern serbi. De fet, ha assenyalat que són "instruccions polítiques i financeres de Belgrad". Davant d'aquesta situació, ha assegurat que tenen "la força" i "el poder" per eliminar les onze barricades instal·lades des de fa dues setmanes. "Però la missió KROF insisteix que els hi hem de donar més temps", ha explicat Kurti. Tot i això, el primer ministre kosovar ha advertit que aquesta situació "no pot durar massa". "Si la KFOR no està en condicions per retirar les barricades o, per raons que desconec, no vol fer-ho, llavors haurem de fer-ho nosaltres", ha sentenciat. 

Les exigències dels manifestants

Per la seva part, els manifestants exigeixen que es posi en llibertat als antics agents de policia serbis acusats de crims de guerra per part de Kosovo. Així mateix, la població serbokosovar també demana que es retirin les unitats de policia especial que ha enviat Pristina al nord del país perquè asseguren que "viola els acords de normalització". Cal recordar que Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo, proclamada el 2008.