Més tensió. Després de reunir-se amb els titulars de Defensa a Brussel·les, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat que l'Aliança està plantejant enviar reforçament militar a l'Est d'Europa després de mostrar-se molt escèptics per una suposada retirada de Rússia de la península de Crimea. Concretament, els grups de batalla de l'OTAN es troben a Estònia, Letònia, Lituània i Polònia, liderats pel Regne Unit, Canadà, Alemanya i els Estats Units. França s'ha ofert a liderar un batalló a Romania, mentre que el Regne Unit ja ha anunciat que doblarà el nombre de soldats de terra, mar i aire desplegats a la zona. Segons ha dit Stoltenberg, el pla per desplegar nous grups de combat a l'est del continent està ara en mans dels comandaments militars de l'OTAN, que seran els que decidiran "l'abast i el potencial" del desplegament. D'altra banda, el secretari general de l'OTAN ha tornat a subratllar que no veuen "signes de desescalada sobre el terreny" ni "retirada de tropes ni equipament" per part de Moscou, i que, per tant, una invasió russa encara és "imminent".  

Més militars

En la roda de premsa d'aquesta tarda, Stoltenberg ha insistit que Rússia manté "forces massives d'invasió preparades per atacar" Ucraïna i ha tornat a advertir que una invasió tindrà un "alt cost". Com en anteriors ocasions, el secretari general de l'OTAN ha insistit en el "diàleg" i ha demanat a Rússia abandonar el conflicte i "elegir el camí de la pau". Prèviament a aquestes declaracions d'Stoltenberg, Rússia ha dit que l'OTAN no està avaluant bé la situació quan diu que no hi ha una desescalada per part de Moscou. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que això "no permet els representants de l'OTAN avaluar fredament la situació". Per la seva part, el ministre de Defensa britànic s'ha compromès a doblar el seu suport (soldats i equipament bèl·lic) al flanc oriental en un comunicat: "Junt amb els nostres aliats de l'OTAN, estem desplegant tropes i actius en terra, mar i aire per a reforçar les defenses europees en resposta a l'acumulació de forces militars russes a la frontera d'Ucraïna". D'altra banda, els francesos han ofert liderar un grup de combat a Romania, segons ha anunciat Stoltenberg.

Escalada

La tensió continua i no desescala. El que també es manté com fins ara, és el moviment de tropes i els jocs de paraules. En aquest context, el Ministeri de Defensa rus ha emès a primera hora d'aquest dimecres un comunicat anunciant que les unitats han conclòs exercicis militars a la península de Crimea, annexionada el 2014, i que, per tant, tornen a les seves bases permanents. "Les unitats de la circumscripció militar sud que van concloure la seva participació en els exercicis tàctics als polígons de la península de Crimea es dirigeixen en ferrocarril cap als seus llocs d'emplaçament permanent", ha assenyalat el Ministeri. Un moviment que no ha estat aïllat. Tot just aquest dimarts, el mateix Departament de Defensa ha anunciat el retorn a les bases permanents d'algunes unitats de les circumscripcions militars sud i oest, que estaven prop de la frontera d'Ucraïna perquè havien acabat la participació en els exercicis que tenien programats. Les coses, però, no són com semblen (o sí). El cas és que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimecres que, ara per ara, no han apreciat cap desescalada sobre el terreny. I això que l'ordre de 'retirada' de tropes ja estaria donada. De fet, veuen factible que estiguin incrementant el nombre de tropes o soldats mobilitzats a la zona. "Hem sentit senyals que Moscou està disposada a continuar amb els esforços diplomàtics, però per ara no hem vist cap desescalada sobre el terreny: al contrari, sembla que Rússia continua amb el reforç militar", ha dit Stoltenberg durant la roda de premsa després d'una trobada amb diferents ministres de Defensa que ha recollit Efe.