Ossètia del Sud recula. O, com a mínim, ho fa de moment. El president de l'autoproclamada república d'Ossètia del Sud, Alan Glagoiev, ha decretat la suspensió del referèndum sobre la incorporació a la Federació de Rússia convocat pel seu antecessor per al 17 de juliol. "En vista de les incertes conseqüències jurídiques de la pregunta que se sotmet a referèndum (...), disposo: celebrar sense dilació consultes amb la part russa sobre tots els assumptes relatius a la ulterior integració de la república d'Ossètia del Sud" a la Federació de Rússia, assenyala el decret de Glagoiev publicat a la seva pàgina web. El dirigent ha afegit que fins al final d'aquestes consultes queda suspès el decret que va firmar el dia 13 el seu antecessor en càrrec, Anatoli Bibílov, per convocar el referèndum. La convocatòria de la consulta va ser signada el dia anterior al fet que la Comissió Electoral confirmés la victòria de Glagòiev sobre Bibílov a la segona volta les eleccions presidencials.

En argumentar la seva decisió de suspendre la convocatòria del referèndum, el president de la regió ha indicat que, si bé recolza plenament la integració amb Rússia, considera "inacceptable una decisió unilateral sobre un referèndum que afecta els drets i els interessos legítims de Rússia". Des del 2008, Ossètia de Sud, amb prop de 50.000 habitants, és pràcticament un protectorat rus, on Moscou compta amb una base militar i el pressupost de la qual depèn en un 90% de les arques de l'Estat rus.

Rússia s'ho mirava amb escepticisme

El passat 17 de maig, el portaveu del Kremlin, Dmitriy Peskov, va llençar una gerra d'aigua freda sobre la idea. Rússia va veure el referèndum com un "veritable reflex de l'estat d'ànim de la república, un reflex de les relacions del poble de la república i el seu excap". "Però de moment, Rússia no està fent cap activitat en aquest context". I durant la presa de possessió de Gagloev, Peskov va insistir que Rússia no està fent res relacionat amb això.

Tal com cita el portal de notícies Eurasianet, Rússia és el principal patrocinador financer i militar d'Ossètia del Sud i un dels pocs països que reconeix la regió com independent. La major part del món considera el territori una regió separatista de Geòrgia. 

Qui reconeix Ossètia del Sud?

Rússia va reconèixer la independència de les regions georgianes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud el 26 d'agost del 2008. Només dues setmanes després que se signés l'acord per posar fi al breu, però cruent conflicte a Ossètia del Sud, que va acabar amb una rotunda derrota de Geòrgia. El reconeixement va ser secundat també per Veneçuela, Nicaragua, Nauru i Síria, però condemnat majoritàriament per la comunitat internacional.

Geòrgia no veuria amb bons ulls un referèndum

El govern de Geòrgia ja va qualificar fa setmanes d'"inacceptable" i d'"il·legítim" un eventual referèndum a la regió separatista georgiana d'Ossètia del Sud sobre la seva integració a Rússia. "Qualsevol referèndum és inacceptable per a Geòrgia quan el territori està ocupat (per Rússia) i milers de georgians han estat expulsats com a resultat de la neteja ètnica i no poden tornar a casa", ha assenyalat el ministre georgià d'Exteriors, David Zalkaliani.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una trobada al Kremlin / Efe