El nou líder de facto d'Ossètia del Sud ja ha assumit el càrrec. El que sembla haver desaparegut de l'agenda, però, és que el territori s'uneixi a Rússia (o de la manera que ho pugui fer). Alan Gagloev, que va guanyar la presidència de l'autoproclamada república el 8 de maig, ha assumit formalment el càrrec el 24 de maig. En el seu discurs inaugural, ha elogiat la relació estratègica d'Ossètia del Sud amb Rússia, però no ha fet cap referència al referèndum sobre la unió a Rússia que el territori està, teòricament, preparant per d'aquí a dos mesos. Les relacions aliades i la integració amb Rússia són "el vector principal de la política exterior de la nostra república", ha dit Gagloev. "Mai no oblidarem que va ser precisament Rússia qui va ajudar Ossètia del Sud en un moment fatídic i va defensar al poble de l'aniquilació". Exposava en referència a la guerra de 2008, entre Geòrgia, Ossètia i Rússia, pel territori i ha recollit el portal Eurasianet

Però Gagloev no ha dit res sobre el referèndum del seu antecessor. Anatoliy Bibilov, va programar per al 17 de juliol sobre l'ingrés a Rússia. Les perspectives d'aquesta votació semblaven tèrboles, perquè Bibilov ja havia perdut l'elecció i ni Gagloev ni Moscou han expressat massa interès en aquesta consulta, destaca el mateix portal. 

Rússia passa de puntetes?

El passat 17 de maig, el portaveu del Kremlin, Dmitriy Peskov, va llençar una gerra d'aigua freda sobre la idea. Rússia va veure el referèndum com un "veritable reflex de l'estat d'ànim de la república, un reflex de les relacions del poble de la república i el seu excap". "Però de moment, Rússia no està realitzant cap activitat en aquest context". I durant la presa de possessió de Gagloev, Peskov va insistir que Rússia no està fent res relacionat amb això.

Tal com cita Eurasianet, Rússia és el principal patrocinador financer i militar d'Ossètia del Sud i un dels pocs països que reconeix la regió com independent. La major part del món considera el territori una regió separatista de Geòrgia. 

Qui reconeix Ossètia del Sud?

Rússia va reconèixer la independència de les regions georgianes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud el 26 d'agost del 2008. Només dues setmanes després que se signés l'acord per posar fi al breu, però cruent conflicte a Ossètia del Sud, que va acabar amb una rotunda derrota de Geòrgia. El reconeixement va ser secundat també per Veneçuela, Nicaragua, Nauru i Síria, però condemnat majoritàriament per la comunitat internacional.

Geòrgia no veuria amb bons ulls un referèndum

El govern de Geòrgia va qualificar fa setmanes d'"inacceptable" i d'"il·legítim" un eventual referèndum a la regió separatista georgiana d'Ossètia del Sud sobre la seva integració a Rússia. "Qualsevol referèndum és inacceptable per a Geòrgia quan el territori està ocupat (per Rússia) i milers de georgians han estat expulsats com a resultat de la neteja ètnica i no poden tornar a casa", ha assenyalat el ministre georgià d'Exteriors, David Zalkaliani.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, fent una reunió telemàtica des del Kremlin / Efe